Lees de 10 tips en maak kans op een OnderWIJSwaaier!
 
1. Voorspel?
Ik heb mijn koffer al weken klaarliggen. Ik vul de koffer dagelijks met dingetjes waarvan het me te binnen schiet dat ze mee moeten. De laatste dagen vul ik de koffer met de laatst gewassen kleding totdat de koffer zo vol zit dat ik erop moet gaan zitten om hem dicht te krijgen. Ik loop mijn lijstje nog een keer (of 10) na. Zou ik dan toch nog dat boek over Motiverende gespreksvoering meenemen? Zal ik het boek van Hattie nog een keer lezen? Misschien kan ik alvast nadenken over de studiemiddag rondom studieloopbaanbegeleiding die donderdag na de vakantie op de planning staat?
 
2. Niet witten, maar zitten?
Net voor mijn vakantie bedacht ik me dat ik eigenlijk het huis nog wilde schilderen. Dat betekent niet een muurtje, maar twee kamers. Dat betekent niet verf kopen en aan de slag, maar kamers ontruimen, afplakken en eerst nog hier en daar wat schuren. Tot een dag voor vertrek ben ik bezig geweest met schilderen. Bovendien ben ik dan trots op het eindresultaat en wil ik ook nog dat mijn vriendinnen het zien en reageren met ‘Oh! Prachtig! Dat scheelt veel! Goed gedaan, Roos!’. Om vervolgens de laatste avond flink te blijven borrelen en geen tijd te hebben om mezelf mentaal voor te bereiden op de vakantie. Ook mijn timemanagement is niet altijd goed, met name het zitten en, voor mijn gevoel, ‘niets doen’, bevalt me niet zo. Dus ook niet de avond voor mijn vakantie.
 
3. What’s (h)appening?
Op 6 juli was het ikbenoffline.nl zondag en ik heb daaraan deelgenomen. Het doel was om even niet afhankelijk te zijn van de telefoon en je niet te laten afleiden. Elkaar weer eens fysiek ontmoeten en elkaar in de ogen aankijken. Tijdens het avondeten de dag doorspreken met je vriend/vriendin, partner en/of gezin. Het weer zelf ervaren op het moment in plaats van het vooraf te checken via buienradar. Een levend ganzenbordspel spelen of levend stratego. Aandacht voor de belangrijke mensen om je heen en daarin investeren. Alle digitale communicatie blijkt vaak minder van belang. 97% van de e-mails die je tijdens je vakantie ontvangt, kunnen regelrecht de prullenmand in. Op naar tip 4!
fotovakantie1
 
4. Work-aholic?
Ikzelf vind het moeilijk om helemaal geen werk mee te nemen op vakantie. Tijdens mijn weekenden neem ik ten slotte ook werk mee naar huis. Misschien herken je dat. Misschien behoor jij wel tot degenen die verwachten op vakantie de tijd en inspiratie te hebben om aan een bepaald project te werken. Misschien past dat bij je, maar de kans bestaat dat tijdens je vakantie je hoofd naar andere activiteiten gaat en je je vervolgens schuldig voelt omdat je niet (meer) hebt omgekeken naar dat project. Bedenk dat als je je niet helemaal kunt ontspannen, de kans dat je na je vakantie weer energiek en met zin naar school/de onderwijsinstelling gaat, een stuk geringer is dan wanneer je je wel normaal kunt ontspannen.
 
5. Bezig baasje?
Kun je tijdens je vakantie rustig een boek lezen? Of ontspannen op een terrasje genieten van een heerlijke cocktail? Of gaan je gedachten alsmaar naar de dagtochten die je nog voor de komende week wilt reserveren of naar de tegenvallende accommodatie waarover je nog met de reisorganisatie contact wilt hebben? Kan het zijn dat je hersens nog steeds op zoek zijn naar prikkels om ook tijdens je vakantie druk bezig te blijven? Uit onderzoek naar de beleving van vakanties blijkt dat het helpt als je tijdens het begin van je vakantie kiest voor een op zich eenvoudige activiteit waarin je helemaal opgaat. Denk bijvoorbeeld aan verkennend fietsen, wandelen of snorkelen of eventueel aan het breien of haken van een nieuw kledingstuk. Het zijn juist de dingen die nieuw of anders zijn dan in je dagelijks leven die je hersenen helpen om de knop om te zetten zodat je voluit kunt genieten van je vakantie.
 
6. Oeh a ochtendgymnastiek oeh a fanatiek?
Van bewegen krijg je energie. Twee weken lang luieren is natuurlijk heerlijk, maar hoe langer je ligt, hoe normaler het wordt. Het is heel leuk om de omgeving te verkennen of gewoon even te gaan winkelen. Neem een paar dagen van de vakantie (zo verspreid mogelijk) en doe daarop iets actievers. Dat hoeft niet per se een bodybuildingscursus te zijn of een lesje Zumba (hoewel dat wel aan te raden is ;-)) maar je kunt ook denken aan een plons in het zwembad, recreatief fietsen of intensief tuinieren. Ook kun je denken aan een wandeling door de natuur, een rondleiding door een grote stad om cultuur te snuiven, of lekker winkelen. Kies tijdens je vakantie ook eens voor een sportieve activiteit die je leuk vindt en die bij je past. De kwaliteit van je nachtrust is namelijk hoger als je regelmatig lichamelijk actief bent. Wedden dat je de dag erna heel erg blij bent met de ervaring, maar ook heel blij met het feit dat je weer lekker kunt gaan luieren en genieten van de zon?
 
7. Vroege vogel?
Plak een productief uur aan je dag door een uur eerder op te staan. Als je pas rond het middaguur opstaat, mis je al een halve vakantiedag, terwijl je eigenlijk recht hebt op een hele vakantiedag. Iedere minuut telt. Iedere minuut is er om van te genieten. Het opschrijven (zoals bij een reisdagboek) is een hele goede manier om je bewust te worden van hoe fijn je vakantie is.
8. Harde schijf?
Gebruik je hersenen voor nadenken, gebruik je camera voor het vastleggen van dingen die je wilt onthouden. Dat betekent niet je filmcamera meenemen en lekker alles filmen en fotograferen wat los en vast zit. Leuk voor later, denk je! Maar als je eenmaal thuis bent kom je erachter dat je veel te veel materiaal hebt. Het monteren stel je uit omdat je niet weet hoe je er een samenhangend verhaal van maakt. Het gevolg: drie maanden later ligt je camera nog steeds in een hoek te wachten op actie. Dat kan anders. Probeer niet alles vast te leggen wat je mooi vindt. Voor je het weet beleef je je vakantie kijkend door een cameralens. Leg hoogtepunten van je reis vast.
 
9. Naar je zin?
Doe tijdens je vakantie alleen de dingen waar je zin in hebt en die je leuk vindt. Maak een bucketlist speciaal voor je vakantie. Niets hoeft, alles mag! Bedenk je tijdens die leuke zaken steeds wat je aan het doen bent. Probeer tussendoor steeds na te denken over ‘wat ben ik aan het doen?’ en ‘hoe fijn is dat?’. Het is zonde om je vakantie langs je heen te laten gaan want voor je het weet is hij weer voorbij!
fotovakantie2
 
10. Nagenieten?
Na je vakantie hoef je niet meteen weer te hollen, rennen en springen. Niet voor werk, niet voor je omgeving, niet voor je buren, voor niets of niemand. Denk terug aan de dingen waarvan je ontzettend genoten hebt in je vakantie, bekijk je vakantiefoto’s en vertel je vakantieverhalen.

Vertel je vakantieverhalen ook aan ons. Momenteel ligt er een OnderwWIJSwaaier bij de drukker. De OnderWIJSwaaier is een handige en stevige full-color pocketwaaier met 88 inspirerende tips voor alle docenten in het beroepsonderwijs. De 88 inspirerende tips zijn gebaseerd op wetenschappelijke theorieën en getest door docenten in de dagelijkse lespraktijk en wat blijkt… het werkt!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp