Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen. Ik wens je, namens alle collega’s van OAB Dekkers, een gezond, liefdevol en succesvol 2015 toe.

Bij de start van een nieuw jaar ben ik benieuwd naar de thema’s die dit jaar op ons af komen. Zullen ze anders zijn dan het afgelopen jaar?  Hieronder zie je een tabel met onze 10 best bekeken blogs van het afgelopen jaar. Naast de titel staat het aantal bezichtigingen per blog.

Betrokken studenten 2.445
Beter vrijen onder werktijd dan werken in je vrije tijd. 1.601
Constructieve groepen: 7 tips voor een goede start! 1.403
Situationele didactiek: waarom verliest Sven de 10 kilometer? 1.398
Het geflipte directe instructiemodel 1.373
10 vragen voor het stimuleren van loopbaanontwikkeling 929
Intake-anders, de nieuwe intake smaakmaker! 773
Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit? 768
Afhakers of blijvertjes? 767
Curriculum herontwerp 741

Wat mij opvalt is dat toetsing en teamontwikkeling niet in deze top-10 voorkomen. Voor onze trainings- en advieswerkzaamheden waren dit echter de belangrijkste onderwerpen. Wellicht noodzakelijke thema’s maar blijkbaar minder interessant om blogs over te lezen. Didactiek, groepsdynamiek, loopbaanontwikkeling, time-management, flipping the classroom en 21th century skills zijn duidelijk meer in trek.

Hoe ziet dit beeld er in 2015 uit? Ik verwacht dat de volgende 5 thema’s hoog op de agenda zullen staan bij veel beroepsopleidingen:

  1. Toetsing, assessment en afstuderen
  2. Curriculum herontwerp
  3. Attractieve, moderne en flexibele didactiek (al dan niet gebruik makend van ICT)
  4. Verhogen van de motivatie van studenten om uitvallers of langstudeerders te voorkomen
  5. Teamontwikkeling waarin docenten meer eigenaarschap krijgen over het curriculum en het “hoe” van het onderwijs. Bovendien leidt eigenaarschap tot meer lerende professionele gemeenschappen

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar welke thema’s jullie als meest belangrijk zien voor het komende jaar. Laat je reactie hieronder in het reactieveld achter en maak kans op het boek: Motivatie binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark. Onder alle inzenders verloten we 2 exemplaren.

 

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp