In het kader van Focus op Vakmanschap en op basis van het feit dat we bij Scalda een lerende organisatie voorstaan met daarin resultaatverantwoordelijk teams is aan het begin van dit schooljaar scholing o.l.v. onderwijsadviesbureau Dekkers ingezet op het vlak van de BIO-competenties.

 

De drie teams Gastronomie, Hotelmanagement en Brood en Banket hebben een gezamenlijke start bijeenkomst gehad waarin door de trainer van OAB Dekkers een eerste aanzet is gemaakt met het laten nadenken van de teams over verantwoordelijkheden, doelen en waarden. Op basis van de eerste plenaire bijeenkomst zijn afspraken gemaakt met de drie teams voor afzonderlijke bijeenkomsten waarin de behoeften en vragen van de betreffende teams centraal kwamen te staan en richting gaven aan de training van die dag. Dat leverde drie op maat trajecten op, die medio maart / april van dit schooljaar verder uitgediept worden.

 

Wat door de teams als sterk is ervaren is de positieve manier waarop de training is ingezet; kijk naar waar je goed in bent en bouw dat in eerste instantie uit. Daarnaast is men erg te spreken over de professionele manier waarop de trainer van OAB Dekkers het hele traject tot nu toe begeleid heeft. Docenten zijn daadwerkelijk aan de slag om na te denken over hoe men zich verder wil ontwikkelen of wat het team nodig heeft om door te ontwikkelen. Vooral het feit dat men in toenemende mate zelf kan bepalen hoe het traject er uit komt te zien, is goed ontvangen.

 

Het professionaliseringstraject heeft er voor gezorgd dat docenten in de teams in gesprek zijn over wat hen beweegt en hoe ze het onderwijs op een hoger peil kunnen brengen. Daarnaast merk ik dat docenten ook meer over hun individuele scholing en scholingswensen gaan nadenken. Dat is wat mij betreft de grootste winst; een lerende organisatie start immers met lerende individuen.

 

De manier waarop OAB Dekkers het traject heeft ingeleid en begeleid, stemt dus zeer tot tevredenheid, ook bij de vooraf wellicht wat sceptische collega’s. Ik denk dat dat nog wel het grootste compliment is.

 

Arold Versluys teamleider bij Scalda
College voor Hotelmanagement en Gastronomie College voor Brood en Banket

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp