Het einde van het schooljaar komt al in zicht. Hoe kijk jij terug op de wijze waarop jij de studieloopbaanbegeleiding hebt aangepakt in jouw klas?  Heb jij ervoor gezorgd dat studenten écht zijn gaan nadenken over wie zij zijn, wat zij goed kunnen, waarom ze deze opleiding hebben gekozen en wat voor beroep(en) ze willen gaan uitvoeren? In deze blog leg ik uit hoe jij met jouw studieloopbaanbegeleiding ervoor kunt zorgen dat studenten zich ontwikkelen in hun studieloopbaan.

Het doel van studieloopbaanbegeleiding is dat studenten gaan nadenken over hun loopbaan. Door de diversiteit aan beroepen en de onvoorspelbaarheid in beroepssectoren tegenwoordig, is het belangrijk dat studenten inzien wat voor opleiding ze volgen, welke toekomstige beroepen er mogelijk zijn en of dat dit alles past bij wie zij zelf zijn en wat zij kunnen. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de vijf loopbaancompetenties (Kuijpers & Meijers, 2012). In onderstaande filmpje leg ik deze kort uit (2:12 min.)

 

Om te zorgen dat studenten zich ontwikkelen in de vijf loopbaancompetenties is de omgeving belangrijk. Jij als docent zorgt voor een goede loopbaangerichte omgeving op de volgende manieren:

  • Zorg voor een praktijkgerichte leeromgeving. Dit is een omgeving waarin studenten de kans krijgen om kennis te maken met de beroepssector waar ze later in komen te werken. Vooral het opdoen van ervaringen zorgt ervoor dat studenten een beeld kunnen vormen van de toekomstige beroepsmogelijkheden. In de studieloopbaanbegeleiding kun je dit bieden door studenten snuffelstages te laten lopen, praktijkopdrachten uit te laten voeren en door beroepsbeoefenaars te interviewen.
  • Bied een ‘dialogische’ leeromgeving aan. In gesprekken kunnen studenten de gedachten en gevoelens op basis van de opgedane ervaringen bespreken. Dit helpt studenten om structuur in de gedachten te krijgen, waardoor ze hun eigen waarden kunnen bepalen. In de studieloopbaanbegeleiding kun je hier aandacht aan besteden door individuele gesprekken met studenten te voeren en door studenten onderling ervaringen en bevindingen over bijv. een beroep te laten uitwisselen.
  • Ga uit van een ‘vraaggerichte’ leeromgeving. Door keuzemogelijkheden aan studenten voor te leggen, geef je ze de mogelijkheden om zelf het leerproces te bepalen. Ga dus uit van de leervragen die studenten zelf hebben. In de studieloopbaanbegeleiding kun je hier aandacht aan besteden door na te gaan wat de leervragen van studenten zijn en deze centraal te stellen.

Hoe weet je straks 100% zeker dat je de studieloopbaanbegeleiding goed aanpakt?
Het werkboek 100% Jezelf kan jou hierin ondersteunen! Het is namelijk een werkboek dat zich richt o100% Jezelfp de studieloopbaanbegeleiding voor mbo-studenten. In dit werkboek zijn de vijf loopbaancompetenties opgenomen. Deze loopbaancompetenties zijn verdeeld in drie beelden; zelfbeeld, beroepsbeeld en opleidingsbeeld.

De opdrachten in het werkboek zorgen ervoor dat studenten veel ervaringen opdoen om zichzelf, de beroepssector en de opleiding te leren kennen. Daarnaast worden er veel vragen gesteld aan de studenten, zodat zij gestimuleerd worden om na te denken over wat zij belangrijk vinden. Ook gaan studenten vaak met elkaar in gesprek over hun bevindingen.

Tevens staat in 100% Jezelf de leerroute van de student zelf centraal. Studenten worden in het werkboek geholpen om zelf keuzes te maken. Zo kunnen ze op basis van een (eerste) test kijken aan welke hoofdstukken ze in eerste instantie aandacht willen besteden. Ook kunnen ze kiezen welke onderdelen van een hoofdstuk ze doornemen die passen bij de loopbaanvragen die zij zelf hebben. Het werkboek gaat dus uit van de leervragen van de studenten zelf.

 

Benieuwd geworden naar het boek 100% jezelf of wil je meer informatie over studieloopbaanbegeleiding? Neem dan contact met mij op door te bellen (06-22125952) of te mailen (a.meens@oabdekkers.nl).

PS: Kijk hier voor een aantal voorbeeldpagina’s van 100% Jezelf: 123.

 

Literatuur

Kuijpers, M & Meijers, F. (2012). Leren luisteren en loopbaanleren. De effecten van een Professionaliseringstraject voor Mbo-docenten. Publicatie geschreven in het kader van het stimuleringsproject Loopbaan Oriëntatie Begeleiding in het mbo.

Meijers, F., Kuijpers, M. & Bakker, J. (2006). Over Leerloopbaan en Loopbaanleren: Loopbaancompetenties in het (V)mbo. Universiteit Twente.

 

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp