Diegenen die er nu al tijd voor maken in hun agenda, beloon ik met een korting van € 50,-!
De vakantieperiode breekt aan. Ik merk dat ik wat uitgestelde werkzaamheden moet doen. Het gezegde is niet voor niets ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’. Het zijn allemaal van die klusjes die ik heb uitgesteld, omdat ze met van alles te maken hebben maar niet met onderwijs (denk aan voorstellen schrijven, mails beantwoorden, etc.). Ik realiseer me dat ik de klusjes om die reden heb uitgesteld. En zelfs nu nog lukt het me om het te blijven uitstellen, want er liggen ook leuke klusjes op de loer zoals mijn koffer inpakken, mijn nagels lakken, mijn nieuwe zomeroutfits passen… En gisteren had ik echt zo’n dag die net als alle andere dagen 24 uur had, maar waarbij ik aan het eind van de middag mezelf de vraag stelde: “Wat heb ik eigenlijk gedaan?” en tot de bittere conclusie kwam dat mijn dagbesteding niet echt nuttig geweest was. Wel had ik dingen gedaan waar ik veel energie van kreeg (onder andere een uurtje dansles geven) en dat resulteerde erin dat ik in de avond in weinig tijd – en achter elkaar – de ‘rotklusjes’ oppakte.
5 energiemanagementtips!
- Vermijd afleidingen (lekker weer, online ‘socialisen’, kletsen, vakantiegedachten…)
- Organiseer je werk op basis van urgentie (werk niet hard, maar efficiënt). Plan je werkzaamheden per dag en per week, dat geeft je een gevoel van zelfcontrole.
- Vermijd rommel (e-mails) omdat we 30% van onze tijd kwijt zijn met misplaatste informatie of irrelevante info. Je kunt je e-mails eenvoudig organiseren op alfabetische volgorde en/of per student of collega een mapje aanmaken.
- Vier successen. Hang een poster op waarop je iedere dag ten minste één succeservaring van die dag opschrijft. Dit dwingt jezelf tot nadenken over het positieve van de dag (vaak is dat datgene waar je energie van krijgt).
- Benut de tijd waarop je het meest efficiënt bent (in de ochtend of in de avond, afhankelijk van of je een ochtendmens of avondmens bent).
Werkdruk in het onderwijs
De werkdruk in het onderwijs is een terugkerend thema in bijna ieder workshop of studiedag die ik verzorg. Misschien herkenbaar. Of het nu gaat om het signaleren – en waar nodig reageren – op leer- en gedragsproblemen, het differentiëren, het vormgeven van goed onderwijs, het leren van en met elkaar in docententeams… er zit veelal een ‘maar’ aan die zich richt op de factor tijd. Het verbaast me daarom enigszins dat de trainingen Timemanagement niet bomvol zitten. Aan de andere kant is het fijn dat de trainingen niet bomvol zitten, omdat er daardoor veel aandacht is voor individuele handvatten, tools & tips.
Daarnaast is het zo dat docenten voor een studiedag moeten worden uitgeroosterd en als het dan gaat over werkdruk, is dat niet bevorderlijk voor het verlagen van de werkdruk… Ik dacht daarom: kunnen we de training Timemanagement niet aanbieden in een verkorte variant aan het eind van de dag bijvoorbeeld van 16.00 tot 20.00 uur? Oh ja, en timemanagement = energiemanagement dus je kunt rekenen op een trainer en een lekkere hap die je energie hoog houden! De training Timemanagement levert je het volgende op:
– Je hebt inzicht in signalen die je energie geven en energie ontnemen
– Je werkdruk vermindert op korte termijn
– Je werkdruk vermindert op lange termijn
– Je verzorgt efficiënt onderwijs
– Je bent een efficiënte docent
De training timemanagement kan worden verzorgd op aanvraag. Hebben jullie tips, een reactie of aanvullingen? Laat ze gerust in het reactieveld hieronder achter om ze met collega’s te delen. Wanneer je een vraag aan mij hebt, mag je me mailen of bellen.