fbpx

Invoering van ICT binnen het onderwijs is een veelbesproken onderwerp, waar binnen het beroepsonderwijs nog steeds mee geworsteld wordt. Het is goed om te weten welke ICT tools er op de markt zijn, zodat je als school een optimale keuze kunt maken die binnen jouw onderwijs past. In een blog van Aukje Meens wordt een poster weergegeven met daarop 13 ICT tools om lessen voor het beroepsonderwijs leuker, actiever en effectiever te maken. Voor het implementeren van ICT tools formuleer ik enkele tips. Wil je daarnaast een gebruiksvriendelijke en laagdrempelige manier om een ICT tool in te zetten binnen jouw onderwijs? Lees dan verder, want in dit blog ga ik mijn enthousiasme met jullie delen en twee gratis Google ‘tools’ beschrijven die binnen het onderwijs ingezet kunnen worden.

 

Het is belangrijk om te weten dat het niet enkel van belang is wat je inzet, maar is ook het nadenken over HOE je een ICT tool wilt inzetten in het onderwijs een absolute voorwaarde! De VO Raad (2011) stelt dat omgang van scholen met ICT bepalend is voor het ICT gebruik in het onderwijs en niet tijdsdruk zoals door velen gedacht wordt. Voor scholen die een ICT tool willen invoeren, formuleer ik de volgende tips:

 • Peil van tevoren de behoefte bij de studenten/docenten en kijk samen naar wat het inzetten van een ICT tool de school (medewerkers en studenten) op kan leveren. Creëer draagvlak en enthousiasme!
 • Denk goed na waarvoor en hoe je de ICT tool concreet in wilt zetten.
 • Verdiep je goed in de ICT tool, voordat je deze invoert. Neem tijd voor de voorbereiding.
 • Maak een planning hoe en wanneer je ermee aan de slag gaat en begin klein (bij enkele medewerkers).
 • Vergeet niet om te evalueren en eventueel bij te stellen!
 • Je hoeft niet alles te ontwikkelen, er is veel online beschikbaar (googelen maar!).

En nu GOOGLE…
Maar liefst 93 % van de mensen maakt gebruik van Google als zoekmachine (Nationale Search Enige Monitor onderzoek, 2014). De kans dat je Google kent en/of gebruikt is dus vrij groot. Ben je al bekend met de mogelijkheden van Google tools voor in het onderwijs? Kennis maken met de toegankelijke Google tools kan de stap vergemakkelijken om met een ICT tool aan de slag te gaan. De tools zijn namelijk eenvoudig in gebruik, vol mogelijkheden en hebben een hoog rendement voor student en docent.

 

Hieronder worden twee Google tools voor in het onderwijs beschreven:

 1. Google Classroom
  Google Classroom is een online leeromgeving, waarbij docenten opdrachten kunnen plaatsen voor studenten en ze uitnodigen om deel te nemen aan de online klas. Hierbij kunnen docenten real time feedback geven aan studenten. De docent heeft zicht op wanneer een student aan het werk is geweest en is de enige met toegang tot alle bestanden. Studenten kunnen in de vorm van een forum vragen stellen en op elkaar reageren. Google classroom kan ook ingezet worden voor het opbouwen van een digitaal portfolio.
 2. Google Forms
  Met Google Forms creëer je online formulieren waarmee je behoeften kunt peilen of evaluaties kunt afnemen. Ook kun je snel en eenvoudig online toetsen maken, afnemen en analyseren. Gesloten vragen kunnen automatisch worden nagekeken met behulp van Flubaroo (een add on van Google). Google Forms is goed te combineren met de differentiatievorm ‘flipping the classroom’.

Het invullen van een Google Form kan via de laptop, tablet of smartphone. Hiervoor krijg je van de maker van het document een link. Een email adres van respondenten is geen vereiste, behalve wanneer je resultaten rechtstreeks terug wilt koppelen.
Zowel Google Classroom als Google Forms zijn goed inzetbaar bij gepersonaliseerd leren, doordat je op maat kunt werken. Uiteraard ben je afhankelijk van je netwerkverbinding, dus hou dat in je achterhoofd…

 

Conclusie
Ongeacht welke ICT tool je binnen het onderwijs in wilt zetten, is het van belang goed na te denken over het doel van het inzetten van een ICT tool als middel, het moet immers een meerwaarde leveren aan het beroepsonderwijs. Neem daarom de tijd om de bovengenoemde tips voor het invoeren van ICT binnen het onderwijs te doorlopen, om zo effectief mogelijk met ICT binnen het onderwijs aan de slag te kunnen.

 

Is je interesse gewekt? Ben je benieuwd op welke wijze jij bovengenoemde Google tools in jouw onderwijs kunt inzetten of hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het implementeren van een ICT tool binnen jouw beroepsonderwijs? Neem dan contact met mij op via e.nakicevic@oabdekkers.nl

 

Tip! Nog meer weten over het inzetten van ict in het onderwijs, lees dan hier ons gratis Flipping the Classroom nummer.

 

Literatuur

VO-raad. De kwestie leermiddelenbeleid (2011). Boxtel: Tielen

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp