Welke vragen leven er in het beroepsonderwijs? Door onze eerste editie van de Masterclass beroepsonderwijs  kregen wij meer inzicht in de behoeftes van leidinggevenden en docenten. De ontwikkelvraag die het meest door jullie werd voorgelegd is: “Hoe krijgen we hardwerkende, gemotiveerde en betrokken studenten?” In deze blog ga ik een aantal van de beste tips met jullie delen, maar bovenal is….. hulp van docenten gevraagd! 2012_12_netwerken

 

Tijdens de Masterclass hebben wij gemerkt dat wanneer docenten hun ervaringen delen, het leren enorm versnelt. Daarom een uitnodiging om onder deze blog al jouw tips te delen met je collega’s. Bij netwerken is een wetmatigheid dat je eerst moet geven om pas later te ontvangen. Wanneer alle lezers van deze blog een reactie geven, dan gaat de opbrengst enorm omhoog. Dus geen mails naar mij maar een reactie onder de blog is wat ik van je vraag. Hoe meer je geeft, hoe groter de opbrengst.

 

De tips
Terug naar de inhoud. Wanneer we er nu eens vanuit gaan dat de meeste studenten calculerend, druk met baantjes, op sociale contacten gericht, niet zo gemotiveerd en afwachtende jongeren zijn. De student is gericht op toetsen en probeert met beperkte inspanning de eindstreep te halen. We zullen veel jongeren tekort doen maar het maakt de wereld wel wat overzichtelijker. Hoe krijgen we die student betrokken en hard aan het werk? Hieronder mijn tips (Berkel, 2012):

 

  1. Behandel alle onderstaande tips als een geheel pakket. Een enkele of een paar willekeurige maatregelen hebben geen effect, het gaat om samenhang.
  2. Plan niet te veel verschillende onderwijsonderdelen tegelijk. De student zal keuzes maken voor die vakken/ onderdelen die het meest getoetst worden.
  3. Zorg voor echt contact met je studenten, begeleid ze intensief en zit er dicht bovenop wanneer ze niet voorbereid, te laat of afwezig zijn. Ben alert op deze zwakke signalen.
  4. Heb aandacht voor het leerproces van studenten. De zendtijd voor docenten kan op veel plaatsen naar beneden. Begeleid de student naar meer diepgang door de diverse fasen in het leerproces goed in te richten.
  5. Toets met een hoge frequentie, zorg dat de toetsen optellen tot een eindcijfer (ze tellen dus mee) maar zorg ook voor onderlinge compensatie tussen de toetsen. Ben waakzaam voor veel hertoetsing en studenten die eindeloos onderdelen meenemen naar een volgende periode.
  6. Zorg dat je veel vraagt/ eist van studenten. Verhoog de studiebelasting (ze doen immers toch te weinig) en zorg dat studenten echt trots zijn wanneer ze een toets gehaald hebben.
  7. Zorg ervoor dat een student weet wat er getoetst wordt, wanneer er getoetst wordt en wat er gebeurt wanneer je de toets niet haalt. Het moet een kleine ramp zijn om de hertoets te doen. Het is nu of pas veel later.
  8. Differentieer in leervoorkeuren (Ruijters 2006), motivatie, vooropleiding door veel variatie in werkvormen en  toetsen. Zorg hierbij voor een herkenbaar didactisch model zodat de student weet wat hem/ haar te wachten staat.
  9. Doe zelf minder en laat de student harder werken. Toetsvragen maken voor elkaar, een mindmap of samenvatting maken, presentaties uitwerken, producten maken, casestudy’s schrijven etc etc. Zorg ervoor dat het materiaal dat je de volgende week nodig hebt, deze week door studenten gemaakt wordt. Dubbele winst: zij leren ervan en jij krijgt het steeds rustiger.
  10. Zorg voor samenhang tussen de onderdelen die je aanbiedt en leg een verbinding met het (toekomstige) werkveld. Maak jouw onderdeel het meest relevant voor die student. Doe een beroep op de motivatie die er was toen de student met de opleiding startte.

Nu is het woord aan jullie. Ik hoop op minstens 50 tips uit de praktijk en uit de wetenschap. Dus deel deze met elkaar!!! Volgende week zullen we het overzicht van alle tips met jullie delen.

 

Heb je interesse om de volgende Masterclass in oktober bij te wonen en wil je als eerste weten wanneer de inschrijvingen van de Masterclass in oktober openen? Meld je hier dan alvast aan.

 

Berkel, H.van; E. Jansen & A. Bax. (2012). Studiesucces bevorderen: het kan en is niet moeilijk. Bewezen rendementsverbeteringen in het hoger onderwijs. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Ruijters, Manon. (2006). Liefde voor leren; over diversiteit van leren en ontwikkelen in en van organisaties. Deventer: Kluwer.

 

 

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp