Vergeef mij beste lezer

door 19 dec 2017

Mocht je gretig deze blog openen, hunkerend naar de wekelijkse portie Dinsdag-Dekkers-onderwijstips. Je gaat ze vandaag niet krijgen. Vergeef mij, dat ik niet aan je verwachtingen voldoe, en je honger naar kennis en inspiratie niet stil. Sta mij echter toe, beste lezer, het woord persoonlijk tot je te richten. Het zit namelijk zo..

Ik word altijd een beetje filosofisch zo tegen de kerst. Ik kijk terug op het jaar, reflecteer op wat ik heb gedaan en heb meegemaakt, zowel in de persoonlijke als in de werksfeer. Ik reflecteer op mijn werk, wat de impact ervan is, en leg de link met wat het mij persoonlijk brengt. En andersom ook, natuurlijk. Uiteindelijk ben ik altijd dankbaar voor alles wat er is, en soms ook voor hetgeen er niet (meer) is.

En om de een of andere reden voel ik de behoefte om die dankbaarheid te delen. Me realiserend dat ik vaak enthousiast mijn werk doe, maar soms er zo in mee gezogen word dat ik vergeet om gewoon eens ‘dank je wel’ te zeggen tegen degenen met wie ik werk. Dus bij deze…

… Bedankt aan de collega’s van het Citaverde College waarmee ik de afgelopen jaren zo intensief heb samengewerkt om een majeure onderwijsvernieuwing te realiseren. Jullie hebben als organisatie een giga-stap gemaakt in jullie gezamenlijke onderwijsontwikkeling en -uitvoering. Ik ben blij dat ik dit proces bij jullie heb mogen begeleiden, en op die manier én zelf veel geleerd heb, én een bijdrage heb mogen leveren aan ondernemend leren in het groen MBO-onderwijs in Limburg.

… Bedankt management en collega’s van de opleidingen Social Work, Pedagogiek, Pabo en Verpleegkunde van de Hogeschool Zeeland. Mijn collega’s Liza, Jacandra en ik mogen jullie helpen bij het verwoorden en verbeelden van jullie visie op jullie opleidingen, en vervolgens bij de team- en onderwijsontwikkeling. Dit alles leidt tot diverse leerroutes voor jullie studenten. Het is gaaf om zo dichtbij in de Zeeuwse onderwijsdynamiek te mogen komen.

… Bedankt projectleiding en projectgroepleden van HvA Faculteit business en economie, dat Liza en ik een rol mogen spelen in het tot standkomen van het ‘verhaal’ van de gemeenschappelijke propedeuse tot financieel professional. Jullie zijn steeds meer de onderlinge coherentie aan het vinden en hiermee gaan jullie de toekomstig Amsterdamse financials zeker een stevige financiële basis meegeven. En voor deze Brabantse is de Amsterdamse projectdynamiek verrassend en verfrissend.

… Bedankt collega’s van de opleiding Fysiotherapie van Fontys Paramedische Hogeschool, voor de vlotte samenwerking bij de voorbereiding op de accreditatie. Jullie hebben het onderste uit de eigen kan gehaald om aan te tonen hoe jullie opleiding in elkaar zit. Het voelde soms als een stelletje mollen hoe diep we ons in de materie aan het ingraven waren. Fijn dat jullie het toelieten om jullie persoonlijk te laten coachen in het opleveren van de benodigde stukken.

… Bedankt collega’s van de curriculumcommissie van de opleiding Podotherapie van Fontys Paramedische Hogeschool voor de wekelijkse donderdagochtend-stoeisessies om vanuit jullie visie een gemoderniseerde opleiding te mogen neerzetten. Ik zie jullie met toenemend enthousiasme komen tot de essentie van jullie vak. Ik word er blij van. En de podotherapeuten van de toekomst gaan hier zeker heel blij van worden.

… Bedankt onderwijsgroepje van team IT en development van ROCA12, voor de gesprekken die we hebben gevoerd over de onderwijsexpeditie die we komend voorjaar met jullie gaan ondernemen. Jullie hebben dadelijk niet alleen een spiksplinternieuw modern gebouw, maar ook onderwijs waar je U tegen zegt. Fijn dat Jet en ik jullie daarbij mogen helpen en inspireren.

… Bedankt, beste deelnemers van het HIT-event. Jullie hebben het mogelijk gemaakt dat de HIT-beweging op gang komt. Het is ons geloof dat we hiermee bijdragen aan het realiseren van excellent onderwijs met hoge impact voor iedereen. Keep on moving!

… Bedankt, beste collega’s. We hebben flink geploeterd dit jaar, prachtige opdrachten, spannend soms, nieuw, oud, soms moeilijk, soms makkelijk, leuk, steeds meer samengewerkt, nog steeds veel reistijd. We hebben het denk ik voor elkaar gekregen om een beetje betekenis toe te voegen aan het onderwijs in Nederland.

… Bedankt, beste Peter, ook al wil je het niet horen, je bent een fijne werkgever en een nog fijnere collega en mens. Dankzij jouw doorzettingsvermogen en ondernemingszin werken wij als team lekker aan de footprint van Dekkers op het Nederlandse onderwijs. En dat voelt goed.

… Bedankt, mijn kinderen, behorend tot de doelgroep van studenten voor wie we het uiteindelijk allemaal doen. Bedankt dat jullie je moeder aanhoren en (soms) ook laten uitpraten aan de keukentafel over haar werk en alles wat het met zich meebrengt. Bedankt dat jullie ook gewoon jullie zijn en dit belangrijke werk soms zo heerlijk ontkrachten met een intens ‘ja boeien, mam’.

Tot slot, als je er nog bent, bedankt beste lezer, voor het feit dat je wekelijks de moeite neemt om de blog te openen en misschien te lezen. Het is onze poging iets bij te dragen aan de uitdaging waar jij dagelijks voor staat. En ook al is het maar één ding dat jou ooit heeft geholpen bij jouw werk om het maximale uit je studenten te halen: dan is onze missie geslaagd.

Vooruit. Toch nog een tip. Doe dit eens met al je studenten ?

Ik wens jullie hele fijne feestdagen.

Marion

4 Reacties

 1. Joep Staps

  Goed gedaan Marion! Mooi om zo het jaar te overzien en af te sluiten. Jij ook bedankt en dat geldt ook voor al jouw collega’s van Dekkers. Jullie hebben echt betekenis in de ontwikkeling van goed onderwijs. Ga hier lekker mee door.

  Antwoord
 2. Karen Kotten

  Wauw Marion wat mooi om zo je jaar af te sluiten. mooi en inspirerend bericht

  Antwoord
 3. Dolf Reith

  Marion, dank voor het mooie bericht. Als oud collega is het voor mij niet verassend hoe jij schrijft. Het geven van waardering aan anderen geeft energie en voldoening. Ik waardeer jou wijze van schrijven en het geeft mij energie die jij heel veel hebt! wij werken beiden aan hetzelfde doel en wel de kwaliteit onderwijs zo optimaal mogelijk te faciliteren. Ik werk nu samen met jou collega Remko bij het Da Vinci College aan dit doel. Ik wens jou fijne feestdagen en een mooi professioneel 2018. Dolf Reith, PlusTalent Onderwijsmanagement

  Antwoord
 4. André Cuijten

  Beste Marion,

  het lezen van mooie woorden is altijd fijn. Het is nog mooier als je deze woorden leest van iemand waarvan je weet dat die gepassioneerd is en wat ze doet ook echt meent. Daar heb je geen methodiek voor nodig, je bent een heerlijk oprecht mens met het hart op de goede plaats. Dankjewel dat jij hebt bijgedragen aan mijn persoonlijke doelstelling; minimaal één student per dag gelukkig maken.

  Hele warme en fijne feestdagen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marion van Neerven

Marion van Neerven

Auteur


Community leren in jouw blended onderwijsontwerp

Community leren in jouw blended onderwijsontwerp

 “Blended leren is afstandsleren en zorgt daarmee voor afname van de interactie en betrokkenheid met studenten en tussen studenten.” Deze opvatting wordt waarheid, wanneer blended onderwijs veelal online en uit contact plaatsvindt, én er daarbij ook nog eens weinig...

Lees meer

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp