The new guy…

door 6 feb 2018

Hoe kom je als nieuwe student een klas binnen? Hoe begin je aan een nieuwe baan? Hoe leer je acteren binnen een nieuwe organisatie? Hoe sta je voor het eerst voor een groep? Drie kernwoorden geven antwoord op deze vragen: relatie, competentie en autonomie. (Stevens)

relatie, competentie en autonomieEerst even voorstellen: Ik ben Thijs Wesselink 33 jaar oud en woon in het pittoreske Mierlo-Hout. Ik werk al een hele maand bij OAB Dekkers! Hiervoor heb ik voor de klas gestaan, en heb mijn eigen bedrijf en stichting gehad. Zeer waardevolle ervaringen om te beginnen aan een nieuwe uitdaging: Trainer en onderwijsadviseur bij Onderwijsadviesbureau Dekkers.

Een nieuwe baan heeft veel overeenkomsten met het starten aan een nieuwe opleiding, bijvoorbeeld, HBO mondzorgkunde.  Initieel begin je ergens enthousiast aan, je hebt hoge verwachtingen van jezelf en van de mogelijkheden die je krijgt (dit is je intrinsieke motivatie).

Voor de student mondzorgkunde: Je leert eindelijk het verschil tussen een brug en een kroon. Op je stage heb je instemmend geknikt toen het daarover ging maar eigenlijk had je geen idee.

Als je doel helder is, (in mijn geval: leren om trainer te worden) ben je er nog niet. Namelijk ook het nieuwe team waar je in komt en de werkgever waar je voor werkt, bepaalt mede de juiste balans tussen relatie, competentie en autonomie. Anders loopt het uit op een teleurstelling (“het waren twee fantastische dagen”).

Eigenaarschap (autonomie) heeft grote invloed op de motivatie om tot leren te komen. Ik krijg deze eerste periode alle ruimte en tijd om mij te ontwikkelen, mee te kijken en samen trainingen op te zetten. Ik spreek mijn buddy Emile regelmatig om te spiegelen en bij te stellen. Niets moet en ik bepaal zelf het tempo. Door deze vrijheid bepaal ik mijn eigen route en blijf ik sterk gemotiveerd.

Bij mondzorgkunde begin je niet met de risico’s van een wortelkanaalbehandeling, maar leer je eerst hoe het gebit is opgebouwd. Dit heeft als doel: de juiste interventies kunnen bepalen om het gebit te herstellen.

Ik stel zelf mijn doelen: Zelf trainingen kunnen geven, net buiten mijn comfortzone, maar in de zone van naaste ontwikkeling. Ik kan dit leren! Er is een concreet doel! Hier ga ik naar toe werken! #meer-motivatie #competentie

Dan is er het stuk relatie.

Bij mondzorgkunde zit je in een groep gezellige studenten die hetzelfde nastreven als jij: De studie halen met niet te veel inspanning en op je stage laten zien wat je kan. Ook ben je net op kamers gegaan. Veel nieuwe mensen leren kennen. Dat kan soms een hele uitdaging zijn om je nog op je studie te richten.

In mijn nieuwe baan ben ik straks veel alleen onderweg. Training geven in Ede of in Haarlem en dan weer naar Zeeland. Toch maak ik mij geen enkele zorgen over het stuk relatie binnen OABDekkers: een appje of een belletje en collega’s staan in de rij om te helpen. Mensen zijn positief en enthousiast naar elkaar en er is altijd ruimte voor de persoon!

Voor elke nieuwe start, of dat nu een baan of een studie is, geldt de mate waarin je de drie basisbehoeften: relatie, competentie en autonomie in balans brengt. Daar begint het leren! Door de omgeving kunnen de basisbehoeften worden versterkt. Hierdoor wordt de kans op succes in je nieuwe baan of op je nieuwe studie vergroot.

Nu denken jullie: Mooi praatje maar bij mij in de klas is de intrinsieke motivatie een stuk lager. Wat moet ik dan doen? Er is niet één oplossing. Dat komt omdat je met een klas vol studenten zit, met ieder een eigen behoefte. Mijn advies is: luister naar de student! Leer de student kennen en vraag: Waarom zit je in de klas? Wat brengt jou hier? En hoe kan ik je daar het beste bij ondersteunen?  Een hogere motivatie begint met een betere relatie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thijs Wesselink

Thijs Wesselink

Auteur


Community leren in jouw blended onderwijsontwerp

Community leren in jouw blended onderwijsontwerp

 “Blended leren is afstandsleren en zorgt daarmee voor afname van de interactie en betrokkenheid met studenten en tussen studenten.” Deze opvatting wordt waarheid, wanneer blended onderwijs veelal online en uit contact plaatsvindt, én er daarbij ook nog eens weinig...

Lees meer

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp