Weg met studenten en leerlingen!
Emile introduceert een nieuw woord in het onderwijs. Een woord ter vervanging van leerling, student, deelnemer of cursist.
[vooplayer type=”video” id=”NTYxOTc=” ]10 Reacties
Een reactie versturen

Navigeren tussen objectiviteit en subjectiviteit
Op dit moment merk ik, als onderwijsadviseur, dat veel scholen zich bezighouden met het verbeteren van hun toets- en examineringsbeleid. Steeds meer instellingen steken moeite in het invoeren van een gedegen aanbod voor assessorentrainingen, waarin de assessoren hun...
Community leren in jouw blended onderwijsontwerp
“Blended leren is afstandsleren en zorgt daarmee voor afname van de interactie en betrokkenheid met studenten en tussen studenten.” Deze opvatting wordt waarheid, wanneer blended onderwijs veelal online en uit contact plaatsvindt, én er daarbij ook nog eens weinig...
Kansen en mogelijkheden van AI om studenten te motiveren
De titel van dit blog is een quote van Dr. David Thornburg. Afkomstig uit 2012, maar weer helemaal actueel. Sinds artificial intelligence (AI) in de vorm van het taalmodel ChatGPT in november 2022 is vrijgegeven, hebben we het op allerlei plekken in onze maatschappij...
De MBO Raad en JOB hebben al jaren geleden afgesproken te spreken over studenten. Leren doe je je hele leven en vanaf een bepaalde leeftijd, na de middelbare school, ga je op het mbo/hbo/wo voor een studie tot een diploma. Ga je daarna nog iets “korts” doen, noemen we dat een cursus. Enkel de wetgever heeft het over deelnemers.
Dag Rini,
Dank je wel voor je reactie! Ja die afspraak is zeker gemaakt. Toch komen wij bij onze bezoeken aan de diverse MBO’s in Nederland nog steeds alle ’termen’ tegen. Waarbij het ene ROC zich strikt houdt aan het woord student en de ander juist altijd het woordje leerling bezigt. Bij educatie maar ook bij veel Entree-opleidingen komen we veel ‘deelnemer’ tegen.
Volgens mij moeten we ook pas echt achter onze oren gaan krabben als we over cliënten gaan spreken…:-)
Groet,
Emile
Cool! gast;-)
Dank je wel gast! 🙂
Vanaf vandaag!! Leergast! Geweldig woord!
Dag Debbie,
die houden we er in! 🙂
Ik zou me richten op de inhoud van wat een mens leert en wat minder op “hoe we die mens op dat moment noemen”
Jouw verhaal zal mensen aan het denken zetten. Het gaat inderdaad niet om het woord maar om te betekenis die wij eraan geven.
Leergast? Spreekt jongens misschien aan maar meiden niet, lijkt me. Het mooie van ‘leerling’ is dat het laat horen dat we onze kennis ontvangen van anderen. Het is mooi als je er in slaagt je hele leven leerling te blijven: ontvankelijke zijn en openstaan voor wat je van anderen kunt leren.
Dag Will,
Daar is ook veel voor te zeggen idd! Ik heb sowieso altijd al wat meer gehad met het woord ‘leerling’ dan met ‘student’.
Natuurlijk gaat het me niet om de woorden die we gebruiken maar om de waardering die we er mee uitdrukken. Leerling, student, leergast…respect voor elk niveau van leren…