Manifest beroepsonderwijs: Onderwijs voor het leven.
Met gepaste trots presenteren wij het Manifest High Impact Beroepsonderwijs.
Manifest? Wat is dat dan?
Het Manifest is het beeld van hoe het beroepsonderwijs van de nabije toekomst eruit moet gaan zien. Het onderwijs waar we met de High Impact Teaching beweging naar toe willen werken.
Wie heeft dat bedacht?
Het idee voor een manifest is vorig jaar november op het High Impact Teaching event geboren. Tijdens dat Event deelden ruim 250 docenten uit het beroepsonderwijs (mbo en hbo) inspiratie en ervaringen met de bouwstenen van High Impact Teaching.
Stel je eens voor: wat als we al deze ervaringen en inspiratie vanuit de eigen onderwijspraktijk eens een niveau hoger tillen? En samenpakken in een beeld van waar we met het beroepsonderwijs naar toe zouden moeten bewegen zodat er altijd en overal beroepsonderwijs met hoge impact is? Hoe zou dat er dan uit zien? Met een afvaardiging van een kleine 30 docenten en studenten uit mbo en hbo hebben we vervolgens in een aantal bijeenkomsten dit beeld uitgewerkt, en vertaald in het manifest.
“Het manifest is de richting waar we met High Impact Teaching heen willen.
Het is geen vastomlijnd kader, geen systeem en al helemaal geen stip op de horizon, maar een toekomstbeeld dat inspireert en uitnodigt om hierover met elkaar in gesprek te gaan”.
Waarom dan? Sub-comateuze studenten halen hun diploma toch wel.
Wij weten, wat we hier opgeschreven hebben is geen manifest zoals u dat kent van Hugo Borst over ouderenzorg. Wij ontregelen hiermee (nog) niet het onderwijs. Er vallen in het beroepsonderwijs immers (nog) geen slachtoffers. Het feit dat het gros van de studenten in half comateuze toestand nog steeds hun diploma haalt, doet nog geen pijn. Het is wel dood- en doodzonde van het niet aangesproken potentieel. En dat doet wel pijn. Dus: Zie dit manifest als het voorlopige antwoord. De pijn en de urgentie voor verandering zullen we in de komende periode op tafel krijgen. Door de studenten en de docenten zelf. Dus… actie!
Want nu… ben jij aan de beurt
Het manifest is ‘on air’ en het vormt de aftrap voor de weg naar het tweede HIT-event, op 8 november. Bekijk hieronder de uitnodiging van Peter.
Waarom doen wij dit? Veranderen doe je zelf
OAB Dekkers gaat en staat voor excellent beroepsonderwijs voor iedereen. We weten allemaal dat onze economie en arbeidsmarkt hard mbo’ers en hbo’ers nodig heeft. En we weten ook allemaal dat het beroepsonderwijs op vele plekken beter kan en moet. We hebben onderwijs met hogere impact nodig. En omdat wij ervan overtuigd zijn dat niemand anders dit beter kan realiseren dan de docenten zelf, kunnen wij als onderwijsadviesbureau niet anders dan deze beweging mee te helpen groeien en ondersteunen; door samen op te trekken, en te bewegen naar het nieuwe perspectief. Beweeg je mee?
One step beyond..
Marion
Aan het manifest hebben meegewerkt:
Johan Crielaard (ROC A12), Lineke Bakker (De Haagse Hogeschool), Karen Kotten Lips (HAN), Jeanet Laureijs (ROC Gilde Opleidingen) , Marleen Kaijen (HAN), Frank schoutens (Inholland), Vivianne Ceelen (HAN). Arjen Schouten (ROC Midden Nederland), Fon Zeegers (HAN), Fraukje Rosier (HAN), Gerard hendriks (HAN), Marieke Glasbergen (Avans Hogeschool), Miranda van Mol (Fontys Hogeschool), Tjitske Hoekstra, Richard van Bragt (NHTV), Anne Marij Beijer (onderwijskundige), Jasper Bruijstens (ROC Nijmegen). Jacandra van Megen (OAB Dekkers), Peggy Smith (OAB Dekkers), Peter Loonen (OAB Dekkers), Marion van Neerven (OAB Dekkers), Sabina van de Waterbeemd (OAB Dekkers), Eva Loonen (student Pedagogiek en Pabo), Johan van de Glind en Richard Jansen (studenten Mechatronica ROC A12), Michelle van den Hoogen (student NHTV)

Kansen en mogelijkheden van AI om studenten te motiveren
De titel van dit blog is een quote van Dr. David Thornburg. Afkomstig uit 2012, maar weer helemaal actueel. Sinds artificial intelligence (AI) in de vorm van het taalmodel ChatGPT in november 2022 is vrijgegeven, hebben we het op allerlei plekken in onze maatschappij...
De zeven misvattingen van onderwijsvernieuwing in het hoger onderwijs
In ons werk, in de media en op elke verjaardag komen wij ze tegen: de scherpe meningen over de staat van het onderwijs van nu. Maar met meningen komen ook misvattingen.
Praktisch tip – Hoe kan jij als docent studenten motiveren?
‘Ja, maar…’ en daarna komen alle argumenten waarmee studenten advies afschieten. Hoe voorkom je als docent het reparatiereflex! Beluister deze podcast!
0 reacties