Ritueel

door 18 dec 2018

Exact een jaar geleden deed ik het ook. Maar dit jaar bijna niet, vanwege tijdgebrek, vanwege allerlei dingen die toch belangrijker leken en misschien ook wel waren. Alles was in orde, er stond een gastblog klaar. Maar in het weekend overviel mij hetzelfde gevoel als een jaar geleden. Ik wil het doen, het moet gewoon: de gelegenheid nemen om de mensen met wie ik samenwerk bedanken. Net als vorig jaar. En ook dacht ik; het is niet alleen leuk en gewoon fijn om dat weer te doen, het is ook een ritueel. Om het jaar nog eens te laten passeren en om te buigen voor wat er was, wat er kwam, gepland en onverwacht, en voor iedereen die daarbij betrokken was. Ik vind dat fijn. Dus doe ik het.

Daar gaan we:

Bedankt, energiek team van Gilde opleidingen Zorg en Welzijn Venraij. In het voorjaar mocht ik jullie helpen bij het ontwerp van jullie opleidingen volgens de principes van High Impact Learning. Jullie passie om onderwijs te maken dat jullie studenten écht een stap verder kan helpen volgens de 3 principes van Biesta, beleefde ik als aanstekelijk. Werken vanuit visie is een voorwaarde, dat breng je over aan je studenten. Jullie doen dat.

.. Bedankt collega’s van team ORM Avans Breda, voor de intensieve en hele korte samenwerking in de productie van jullie zelfevaluatie. Jullie gunden mij en Sabina het vertrouwen om in een hele korte periode de bestaande tekst grondig te redigeren, te herschrijven en vorm te geven. Het vergde alle hens aan dek om jullie hoge ambitie, goede ideeën en zo veel ontwikkelingen in een pressure cooker gestructureerd in een document te krijgen. En om dan ook nog eens kritisch te blijven. Het gave product dat er nu ligt is een reflectie van hoe jullie bezig zijn een dijk van een opleiding neer te zetten: daar mag je trots op zijn.

Bedankt team IT & Development van Technova College (ROCA12). Jet en ik hebben jullie mogen begeleiden bij jullie onderwijsexpeditie. Op weg naar modern onderwijs dat past in het supermoderne nieuwe gebouw en dat past bij wat het werkveld én de student verwacht. Zoals het een echte expeditie betaamt was het niet altijd eenvoudig, moesten jullie soms naar de weg zoeken, kwam het aan op samenwerking en samen er voor blijven staan. De stap die jullie gezet hebben is een grote, getuige wat wij hebben mogen zien en ervaren de afgelopen weken. Bedankt dat we er deel vanuit mochten maken, mooi om jullie als team te zien groeien!

Bedankt opleidingsmanager en onderwijskundige van de opleiding FTA van de Hogeschool van Amsterdam. Gaaf om voor en met jullie het opleidingsprofiel te herschrijven en nu de voorlichtingsfolder voor de 2ejaars op te stellen. Het is altijd mooi om te zien hoe, ondanks en dankzij kritisch doorvragen, de essentie van jullie onderwijskundige visie en congruentie daarin in je programma, naar boven komt parelen.

Bedankt team van het Johan Cruijff College van ROC Amsterdam. Ik heb bewondering voor jullie moed en de manier waarop jullie je kwetsbaar opstellen door Jet en mij te laten onderzoeken hoe jullie onderwijs nog beter aansluiting kan vinden aan het bedrijven van topsport. Mooi om te ervaren hoe jullie maximaal gaan voor de student, door zowel de sportclubs, de ouders, en natuurlijk de student zelf hierin te betrekken. Jullie willen werkelijk het verschil maken, en dat inspireert.

.. Bedankt collega’s en management van Fontys Paramedische Hogeschool, voor alle dingen die ik het afgelopen jaar met jullie in diverse teams en gelegenheden met veel plezier heb mogen doen. Voor het vertrouwen dat jullie mij en mijn collega’s gunnen en ons telkens weer terug vragen. Al is het om het neerzetten van de visie en het onderwijskundig ontwerp van de opleiding Podotherapie, ondersteunen bij de accreditatie van Fysiotherapie en Logopedie, de SKE-certificering van toetsdeskundigen en examencommissie of een workshop beoordelen voor praktijkbegeleiders. Samenwerken met jullie is altijd goed: professioneel, no-nonsense en met veel plezier.

Bedankt management en ontwerpteams van Helicon MBO Helmond, voor het vertrouwen dat jullie uiten door mij te vragen om te komen helpen met het realiseren van jullie grote uitdaging: het neerzetten van drie nieuwe opleidingen komend studiejaar. Het groene onderwijs staat letterlijk vol van leven, ik vind het gaaf om daarin samen met jullie de schouders eronder te zetten en het gewoon te gaan dóen.

Bedankt collega’s van het Citaverde College met wie ik zo intensief ben opgetrokken in jullie onderwijsvernieuwingsoperatie de afgelopen 3 jaar. Nu onze samenwerking op die wijze dan echt afgerond is en ik met veel plezier en bewondering voor jullie volharding terugkijk op dit majeure traject, getuigt de eerlijkheid mij ook te zeggen dat ik, hoewel ik het niet had verwacht, de Limburgse dynamiek ook soms best een beetje mis ?.

Bedankt goede relaties uit mijn netwerk. Bedankt voor de mooie gesprekken die we gevoerd hebben, over werk, het leven, de toekomst, alles wat er op ons pad komt en de reflectie daarop. Voor de openheid en soms kwetsbaarheid die ik heb mogen (laten) zien.

Bedankt lieve collega’s. We zijn allemaal gedreven voor het beroepsonderwijs, en dat elke dag een beetje beter maken, ieder op zijn eigen manier. In de bijzondere dynamiek waarin wij werken een team blijven is niet altijd makkelijk. Gelukkig vinden we elkaar altijd, ook voor ontspanning. Werken voor Dekkers en werken aan Dekkers is wat ons bindt, en die verbinding maakt het waardevol en inspirerend.

Bedankt mijn kinderen. Ik voel mij gezegend dat ik jullie mag zien groeien op de weg naar jong-volwassenheid, en dat ik jullie daarin een beetje mag begeleiden. Dat ik daaraan kan zien hoe en wat het onderwijs daaraan bijdraagt, al dan niet constructief.  En dat ik door jullie en jullie verhalen over school ook met mijn voetjes op de vloer blijf, en weet waarvoor we het allemaal doen.

Bedankt beste lezers, docenten en anderszins betrokkenen bij het beroepsonderwijs. Je ontvangt wekelijks onze blog en andere berichten. Misschien soms wel een beetje te veel.Het is onze poging iets bij te dragen aan de uitdaging waar jij dagelijks voor staat. En ook al is het maar één ding dat jou ooit heeft geholpen bij jouw werk om het maximale uit je studenten te halen: dan is onze missie geslaagd.

De impact van een goed ritueel neemt toe bij de gratie van herhaling. Vandaar wederom mijn tip van vorig jaar: Doe dit ook eens met je studenten.

Laat je het me weten wat het je heeft opgeleverd?

Fijne jaarwisseling!
Marion

12 Reacties

 1. Itje

  Ik vind het een mooi ritueel. Dus daarom: bedankt OAB Dekkers voor jullie blogs. Voor mij niet altijd direct toepasbaar in de werkpraktijk, maar met de blogs geven jullie me regelmatig ideeën over hoe het óók kan. Dank voor jullie inspiratie en energie!

  Antwoord
  • Marion

   Dank je wel voor je reactie Itje, super om te lezen en fijn dat onze blogs voor jou doen wat ze horen te doen: inspiratie en energie!
   Ik wens je een mooi 2019.

   Hartelijke groet,
   Marion

   Antwoord
 2. Isabel pullens

  bedankt voor je mooie gebaar en mij inspireert het om dat ook te doen, vriendelijke groet Isabel

  Antwoord
  • Marion

   Hoi Isabel, bedankt voor je reactie, en helemaal fijn dat het jou inspireert om hetzelfde te doen. Het lijkt me leuk om te horen wat het jou heeft opgeleverd, hopelijk reacties als de jouwe ;).

   Fijne feestdagen, en een voorspoedig 2019!
   hartelijke groet
   Marion

   Antwoord
 3. Ludo

  Hi Marion,

  Veel dank voor jouw mooie woorden aan het CITAVERDE College. Ik zal jouw woorden van dank overbrengen aan de collega’s! En de dynamiek met betrekking tot onze onderwijsvernieuwing is nog zéker niet afgenomen kan ik je zeggen.

  Hartelijke groeten mede namens alle collega’s, Ludo

  Antwoord
  • Marion

   Hi Ludo

   Graag gedaan, en ja, dank dat je de groeten wilt overbrengen aan de collega’s. en wat betreft die dynamiek: ik had niet anders verwacht! Ik hoop dat jullie ook nog gewoon de tijd nemen om even af te schakelen met een lekker stuk vlaai met een dosis humor. Veel succes bij het vervolg!
   Ik wens je een relaxt kerstreces en gelukkig 2019!

   Hartelijke groet

   Marion

   Antwoord
 4. Ton

  Marion,

  Thnkx. mooi gesproken en wederom ook inspirerend voor mij. Omgekeerd geldt ook. Wij(of op z’n minst ik) missen jou zo nu en dan ook

  Antwoord
  • Marion

   Ha Ton

   wederom met alle plezier gedaan! En ik hoor het al, tijd om weer eens aan te waaien. Doe de groeten aan de collega’s en tot in het nieuwe jaar.

   Ik wens je een inspirerend 2019.
   Hartelijke groet
   Marion

   Antwoord
 5. Ed Toussaint

  Hi Marion,

  Jij/jullie bedankt voor de altijd weer kritische en frisse blik op onze visie en de dynamische vastlegging daarvan !

  Ed Toussaint, opleidingsmanager FTA van de Hogeschool van Amsterdam

  Antwoord
  • Marion

   Met alle plezier Ed, tot gauw weer!

   Antwoord
 6. Nicolle

  Mooi, dank je wel. Ik bespreek met mijn studenten regelmatig het nut van rituelen, hoe klein ook. Begin de dag met een glimlach, kijk de week terug en bedenk, wie verdient er een compliment? Kleine rituelen, die ons helpen om het met elkaar te doen!

  Antwoord
  • Marion

   Hoi Nicolle

   wat mooi! Deze kleine dingen, ze zijn van wezenlijk belang.
   Bedankt voor het delen.

   Hartelijke groet
   Marion

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marion van Neerven

Marion van Neerven

Auteur


Hoe leert ChatGPT?

Hoe leert ChatGPT?

In dit artikel een toelichting op hoe ChatGPT leert en hoe dat verschilt van mensen. Schuin en in paars gedrukte zinnen zijn gebaseerd op het antwoord dat ChatGPT zelf heeft gegeven op de vraag om leerprincipes van een taalmodel te vergelijken met de leerprincipes van...

Lees meer

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp