Wilt u mij helpen met afstuderen?
Wat is de beste manier om mijn les samen te stellen? Hoe kan ik mijn studenten motiveren? Heeft een video toegevoegde waarde? Dit zijn vragen die elke docent wel eens in gedachten heeft gehad. Omdat een masterscriptie niet zo omvangrijk kan zijn om al deze vragen te beantwoorden, heb ik mij uiteindelijk op één vraag specifiek gefocust.
Ik kwam een interessant concept tegen, namelijk de zogenaamde ‘Embedded Questions’ (tussendoor-vragen). Dit zijn vragen die je invoegt in een tekst tussen twee alinea’s of zelfs in het midden van een video. We weten al dat deze vragen een positief effect hebben op leren, maar dan komt de andere vraag: heeft iemand het onderzoek opgepakt om uit te zoeken hoe geformuleerd en wat voor soort vragen moeten worden gesteld?
Als voormalig docent en een huidige student ken ik de worstelingen van beide partijen. Daarom ben ik zeer toegewijd aan het creëren van leerinstrumenten die het leren kunnen verbeteren, studenten kunnen motiveren en docenten kunnen helpen. Dit onderzoek is slechts de eerste stap op die weg, maar wel een grote stap.
Ik vraag daarom graag uw hulp om deel te nemen aan mijn onderzoek over wat voor soort embedded vragen het meest effectief zijn om te leren van videocolleges.
Hierbij korte informatie over de procedure:
Wat? Afstudeeronderzoek voor mijn Master Educational Sciences & Technology.
Waarover? Hoe embedded vragen in videocolleges van invloed zijn op leren.
Wie zoek ik? Deelnemers tussen 20 en 30 jaar, met minimaal een MBO-diploma.
Hoe lang duurt het? Ongeveer 45 minuten.
Wil je meedoen? Stuur mij dan een e-mail naar e.szollosi@student.utwente.nl zodat ik u een link naar uw persoonlijke onderzoeksomgeving kan sturen.
Indien u geïnteresseerd bent in de resultaten van het onderzoek, laat het me weten. Ik zal u de resultaten toesturen, zodat we allemaal wat meer weten en het onderwijs gezamenlijk stukje bij beetje weer net iets beter kunnen maken!

2 Reacties
Een reactie versturen
Navigeren tussen objectiviteit en subjectiviteit
Op dit moment merk ik, als onderwijsadviseur, dat veel scholen zich bezighouden met het verbeteren van hun toets- en examineringsbeleid. Steeds meer instellingen steken moeite in het invoeren van een gedegen aanbod voor assessorentrainingen, waarin de assessoren hun...
Community leren in jouw blended onderwijsontwerp
“Blended leren is afstandsleren en zorgt daarmee voor afname van de interactie en betrokkenheid met studenten en tussen studenten.” Deze opvatting wordt waarheid, wanneer blended onderwijs veelal online en uit contact plaatsvindt, én er daarbij ook nog eens weinig...
Kansen en mogelijkheden van AI om studenten te motiveren
De titel van dit blog is een quote van Dr. David Thornburg. Afkomstig uit 2012, maar weer helemaal actueel. Sinds artificial intelligence (AI) in de vorm van het taalmodel ChatGPT in november 2022 is vrijgegeven, hebben we het op allerlei plekken in onze maatschappij...
Ik begrijp dat je MBO-studenten zoekt vanaf 20 jaar. Klopt dat? En die moeten 45 minuten lang vragen invullen? Dat gaat lastig worden, lijkt me. Ik ga het mijn leerlingen nu niet vragen., net zo voor de vakantie. De lessen zijn afgelopen en ze zijn druk bezig met andere zaken. Het lijkt me slimmer in september / oktober wat ROC’s te bezoeken en via hun docent leerlingen strikken. Enne … stel ze wat leuks in het vooruitzicht.
Succes
Wat is de reden voor deze specifieke doelgroep?
“Wie zoek ik? Deelnemers tussen 20 en 30 jaar, met minimaal een MBO-diploma.”
Graag verneem je reactie, liefst per mail, zodat we daarna telefonisch in gesprek kunnen. Groeten Cees.