Weet jij waar Sarah de mosterd vandaan haalt?

door 30 mrt 2021

Over regie over mijn eigen agenda en denktijd

Vorige maand ben ik 50 geworden. Niet echt een big deal, behalve dat het eronder krijgen van de grijze haren meer moeite kost. En dat mijn vroegere lenigheid veel minder is voor, tijdens en na het sporten. Toch is er iets met deze leeftijd, want ik heb meerdere keren iets over Sarah en Abraham horen zeggen; zij weten kennelijk waar je de mosterd haalt. Met andere woorden, met mijn gezegende leeftijd moet je ondertussen wel weten hoe het leven en je eigen leven in elkaar zit. Niets is minder waar…

Zeker, ik heb gekozen voor het onderwijs, omdat ik een sterke liefde voor leren heb. Ik vind het heerlijk om te zien hoe studenten en docenten met vallen en opstaan groeien. Dat ik daar met aandacht en vertrouwen een beetje aan kan bijdragen, door experimenteerruimte te creëren, hen aan het denken te zetten over hun eigen gedachten, en door de nodige oefening. Ik moedig aan door met een glimlach feedback te geven, soms een beetje twijfel toe te voegen, en ondersteun bij een volgende (onderwijs)uitdaging. Ik leer er elke dag zelf weer heel veel van. Fijn!

Tegelijkertijd is er met dat 50 worden iets aan de oppervlakte gekomen, dat ik niet zo makkelijk meer kan onderdrukken. Ik krijg steeds vaker het gevoel dat ik niet zeker weet of mijn keuzes altijd of meestal uit mezelf voortkomen. In hoeverre heb ik regie over mijn eigen (volle, digitale) agenda? Doe ik mijn werk eigenlijk wel goed als ik het misschien doe om anderen te veel te plezieren? Maak ik misschien keuzes naar wat ik vermoed dat anderen van mij wensen? Help ik anderen niet het best vanuit mijn kwetsbare nieuwsgierige kant? En ook: wat wil ik zelf nog leren en waarom, want immers nooit te oud…

Ik ga binnenkort een paar dagen fietsen om met een lege agenda en zonder te zoomen te gaan zoeken naar waar Sarah en Abraham de mosterd vandaan halen. Ik laat me maar eens verrassen welke onbekende (leer)wegen zich dan voor mij ontvouwen…

Jacandra van Megen

6 Reacties

 1. Pauline

  Van harte gefeliciteerd Jacandra! Hiep, hiep, hoera! Je hebt het gehaald en zo te merken fris en gezond, of moet ik nu het woordje ‘nog’ ertussen zetten? Welkom bij de club van senioren, waarvan ze zeggen dat die de wereld vergrijst. Jij bent het levendige bewijs dat nu juist dát niet het geval is met je altijd wakkere, ervaren en optimistische zelf. Laat deze bewering maar eens goed tot je doordringen tijdens het fietsen. Geniet ervan.

  Antwoord
 2. Jacandra

  Ga ik doen Pauline, Bedankt!

  Antwoord
 3. John van de Laar

  Deze column hangt nu op mijn virtuele prikbord.
  Een keer samen al fietsend van vol naar leeg naar idee gaan?

  Op de fiets, op de fiets dan bedenk ik wel eens iets
  Op de fiets is er ontzettend veel te zien
  Op de fiets, op de fiets dan bedenk ik wel eens iets
  En daar maak ik dan een “lesje” van misschien…
  (Vrij naar Nijntje de musical)

  Antwoord
 4. Jacandra

  Ah prachtig John, die neem ik mee, Dank je wel!

  Antwoord
 5. Cilia de Jong

  Nog van harte gefeliciteerd, Jac!
  En dit vind ik wel een heel mooi zinnetje: ‘Help ik anderen niet het best vanuit mijn kwetsbare nieuwsgierige kant?’
  Dat is mijn invulling van een professionele leergemeenschap waarin je samen met al die kennis en ervaring die aanwezig is weer tot nieuwe inzichten komt, iedere keer weer. Ik word daar heel gelukkig van.
  Ik wens je een hele mooie fietstocht.

  Antwoord
 6. Jacandra

  Dank je wel Cilia. En ik herken je geluk!
  ik hoop tot gauw.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jacandra van Megen

Jacandra van Megen

Auteur

Florerend beroepsonderwijs

Florerend beroepsonderwijs

Laat duizend bloemen bloeien voor florerend onderwijs

In dit boekje staan kleine, diverse praktijkverhalen van studenten en docenten die het grotere onderwijsverhaal kunnen voeden, vormen én veranderen. Genuanceerde verhalen over wat goed en minder goed lukt in het samen ontwikkelen en leren als bijdrage aan florerend beroepsonderwijs. Wij zijn van mening dat het belang van het contact en de samenwerking tussen docent en studenten weer eens goed in het licht gezet mag worden.

Lees meer

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp