Een stukje historie
Van slimme docent naar succesvol onderwijsadviseur
Drs. M.A.F. Dekkers, bij velen bekend als ‘gewoon’ Marinus, startte op 44-jarige leeftijd op een zolderkamer een ‘onderwijsbureautje’ in het dorp Gerwen in Brabant. Meer dan 25 jaar later is OAB Dekkers uitgegroeid tot een zeer bekend en gewaardeerd OnderwijsAdviesBureau in Nederland. In 2019 nam Marinus al officieel en feestelijk afscheid tijdens een reünie van (oud)medewerkers, die onder zijn leiding in dienst zijn (geweest) van het bureau. “Ik denk daar nog vaak met een heel warm gevoel op terug,” aldus Marinus. “Maar nu wordt het tijd mijn kind écht los te laten…”
Nieuwe koers
Sinds 1 mei 2021 is de naam OAB Dekkers vervangen door Metis Onderwijsadvies. Een nieuwe entiteit die past bij de huidige directie, de ontwikkelingen en de groei van het bureau. Marinus: “Metis betekent wijsheid; dat vind ik mooi en goed gevonden. Ik gun Peter en Remko als de directie zijnde, én hun medewerkers, heel veel succes met de nieuwe koers. Toch is het wel even slikken bij het besef dat ik al langere tijd niet meer fysiek, maar nu dus ook niet meer met mijn naam, verbonden ben aan het bureau. In 2010 deed ik al een stapje terug, omdat ik het rustiger aan wilde doen na al dat harde werken.
Peter Loonen was ondertussen als ambitieuze, jonge mede- directeur aangetreden en werd al snel mede-eigenaar. Hij heeft sindsdien het bureau uitgebouwd tot wat het nu is en dat heeft hij geweldig gedaan. In 2019 werd Peter volledig eigenaar, Remko Keizerwaard werd mede- directeur en ik nam officieel afscheid, maar OAB Dekkers bleef bestaan. De directie gaat nu een frisse start maken. Nu moet ik het helemaal loslaten; alleen de vele onderwijshervormingen en mijn boeken herinneren nog aan mijn carrière in het onderwijs.”
Zolderkamer
Marinus startte in 1973 zijn loopbaan als leraar economie aan de HAVO-top van de Pedagogische Academie in Eindhoven. Twee jaar later stapte hij over naar het College voor MEO, het huidige Summa College, waar hij naast economie ook statistiek en maatschappijleer gaf. Op de MEAO viel hem het gebrek aan praktijk in het onderwijs op. Marinus: “Als boerenzoon snapte ik niet dat de inhoud van het onderwijs op een stage, in het tweede leerjaar na, louter theoretisch was. Van de toenmalige directeur kreeg ik toestemming te starten met praktijkmiddagen voor diverse studierichtingen van het MEAO, om daarmee het onderwijs praktischer en levendiger te maken. Een paar jaar later mocht ik toetreden tot het innovatieproject ‘participerend leren’ voor de bestuurlijke richting van het MEAO. Eerst als ontwikkelaar en later als projectleider, kon ik volop experimenteren met een totaal nieuwe vorm van onderwijs door zelf een curriculum te ontwikkelen, eigen examens te maken en te denken vanuit de vraag van de student en de behoefte van het werkveld.”

Voetbal, studie en werk
Marinus werkte ondertussen meer dan fulltime, voetbalde in het eerste van de Gerwense voetbalvereniging RKGSV, was lid van de Beleidsraad van de school en redacteur van de schoolkrant. “Ik had een vol en boeiend leven,” vervolgt Marinus. “Rond mijn dertigste startte ik in de avonduren met de deeltijdstudie Sociologie aan de Universiteit van Tilburg. Op mijn 39-ste werd ik projectleider bij het schoolbrede innovatieproject moduleren. Even later werd ik ook voorzitter van de landelijke eindtermencommissie voor het MEAO; de vakkenstructuur kwam te vervallen en vanaf 1993 werd beroepsonderwijs geschoeid op de leest van beroepsprofielen, waardoor de opleidingen meer samenhang kregen en beroepsgerichter werden. Naast mijn rol als projectleider op mijn eigen school, adviseerde en begeleidde ik ook andere mbo-scholen in het land. Zo werd ik steeds meer betrokken bij onderwijskundige veranderingen en mijn netwerk in onderwijsland groeide. Op mijn 43e besloot ik voor mezelf te beginnen. Zo ontstond op mijn zolderkamer Onderwijsadviesbureau drs. MAF Dekkers. De voorletters M.A.F. werden mijn visiekaartje!”
Smoel van het bureau
De carrière van Marinus neemt sindsdien een enorme vlucht.
Landelijke leergangen, trainingen, symposia, studiedagen, trainingen en adviestrajecten op scholen werden aan de de lopende band ontwikkeld en uitgevoerd.
Als spin in het web van netwerken en onderwijsinnovaties, raakte Marinus voortdurend betrokken bij nieuwe initiatieven en onderwijskundige veranderingen in het mbo-onderwijs. “Met ontwikkelingen als ‘probleemgestuurd onderwijs’ en ‘leren in de praktijk’ werden scholen gedwongen hun onderwijs anders in te richten,” vervolgt Marinus. “Ik adviseerde en ondersteunde op inhoud en tegelijkertijd ontstond behoefte aan teamontwikkeling en competentiemanagement. Ik nam medewerkers in dienst, kreeg zowaar een secretaresse en verhuisde in 1998 naar Nuenen. Eerst werkten we nog in een kantoor aan huis, later met zijn allen vanuit een serieus kantoorpand. Van meet af aan schreven mijn medewerkers en ik boeken over diverse onderwijsthema’s. Het werden bestsellers en gaven het bureau smoel. Daar ben ik nog steeds best trots op! Geleidelijk aan adviseerden en begeleidden we ook hbo-instellingen bij onderwijskundige veranderingen. Die hbo-tak is onder de bezielende leiding van Peter overigens sterk uitgebreid.”
Onderwijs dicht bij de praktijk
Na de tomeloze energie tijdens zijn hoogtijdagen, geniet Marinus nu al meer dan 10 jaar van een wat rustiger leven. “Ik ga graag naar Spanje met mijn vrouw, beetje overwinteren,” glundert Marinus. “Of ik ga met mijn zoon naar onze favoriete voetbalclub PSV kijken. Tijd spenderen met vrienden en familie doen we ook graag en we wandelen en fietsen veel. Verder ben ik een fanatieke bridger en golfer geworden. Af en toe kijk ik op de website van Dekkers, sorry, ik bedoel Metis, omdat ik nieuwsgierig blijf naar wat er gebeurt. Nog wel een kleine tip ter afsluiting: houd het onderwijs dicht bij de praktijk en de docent!”
Tijdlijn
10-10-1950
geboren in Gerwen (gemeente Nuenen)
1967
MULO-diploma
1969
HAVO-diploma
1972
MO Staatshuishoudkunde en Statistiek
1972
Docent HAVO-top Pedagogische Academie ‘Het Hemelrijken’ in Eindhoven
1974-1994
Docent KMEO, later Economisch Lyceum Eindhoven, projectleider participeren leren (1980), Doctoraal Sociologie Katholieke Universiteit Tilburg(1987) projectleider modulering (1989), voorzitter eindtermencommissie MEAO (1991).
1994
Start onderwijsbureau Drs. M.A.F. Dekkers
2008
OAB Dekkers
2010
Laatste opdracht als Interim Directeur Media College Amsterdam bij OAB Dekkers
Studentenboeken:
Hoezo PGO voor respectievelijk Zorg en Welzijn (1998), Economie (1999) en Techniek (1999), Greep op je studieloopbaan MBO (2007) en HBO (2008), Greep op toetsing (2010 en Greep op projecten (2011). 100 % Jezelf, werkboek voor mbo-studenten en 100% Jezelf, werkboek voor hbo-studenten (2017)
DOCENTEN- EN MANAGEMENTBOEKEN:
Van leerplan tot blokboek (1999). Toetsing en zelfstandig leren (2000), Boek voor tutoren (2001), Procesbegeleiding, boek voor Tutoren II (2003) Beelden over competentiegericht leren (2005). Op weg naar een competentiegerichte onderwijsorganisatie (2005). Serie: Aan de slag met: Competenties (2002), Studieloopbaanbegeleiding (2006), Assessment (2006), Competentiegerichte opdrachten (2007) en Onderwijsteams MBO en HBO (2008) en Onderwijsteams in het VO (2009). Focus op vakmanschap (2012 en Focus op verandering (2014).
Meloen en bananen
Bij de invoering van competentiegericht onderwijs heeft Marinus met medewerkers het model van de ‘meloen en bananen’ uitgewerkt. Begeleiding aan de ene kant van het onderwijsmodel met magazijnen en examinering aan de andere kant. Het was Gert-Jan Sinke die tijdens een 2-daagse met collega’s van het bureau letterlijk met een meloen en 2 bananen aan kwam. Zo is de ‘fruitschaal van Dekkers’ geboren.
De kracht en expertise van die tijd is verwerkt in een serie ‘Aan de slag met….’-boeken. Ieder onderdeel van het model heeft haar eigen boek in die serie gekregen. Marinus heeft er veel aan geschreven, samen met de toenmalige collega’s.
