fbpx
Johan Baken

Adviseur

Johan Baken

“Ik zet graag mijn kennis en ervaring in ten dienste van (onderwijs)organisaties en haar medewerkers in het belang van onze jongvolwassenen. Dat varieert van ondersteuning bij verandertrajecten tot inzicht in pedagogiek bij gedragsproblemen.”

Na ruim 30 jaar werken, waarvan de laatste 20 jaar in het bedrijfsleven, wilde Johan weer terug naar zijn basis: het onderwijs. Niet zozeer als leerkracht en ook niet in een solistische functie. Wel héél graag in een team, het liefst in een adviserende functie voor het onderwijs en ongeveer drie dagen per week. Er moet immers tijd over blijven voor zijn eigen bedrijf, waarin management consultancy en trainingen centraal staan. De vacature bij OAB Dekkers kwam dan ook als geroepen! Vol enthousiasme is Johan per 1 oktober 2020 gestart als onderwijskundig adviseur.

‘Zinvol bezig zijn geeft mij voldoening’

Johan: “Met het ene been in mijn bedrijf en met het andere in het onderwijs, werkt mijn hele leven al bijzonder goed. Als gastdocent geef ik onder andere aan de universiteit van Tilburg colleges over verandermanagement en omgaan met weerstand. En met mijn docentbevoegdheid legde ik de basis voor mijn werk als coach in het bedrijfsleven. Het verbinden van die twee werelden geeft mij energie. De grote gemene deler is immers mijn ambitie om mensen te begeleiden in hun ontwikkelingsproces en ze in hun kracht zetten. Zinvol bezig zijn geeft mij voldoening. Ik zet graag mijn kennis en ervaring in ten dienste van (onderwijs)organisaties en haar medewerkers in het belang van onze jongvolwassenen. Dat varieert van ondersteuning bij verandertrajecten tot inzicht in pedagogiek bij gedragsproblemen. Ik heb ondertussen geleerd dat er zoveel theorieën en invalshoeken zijn te benutten voor vraagstukken in het onderwijs. Bij Metis onderwijsadvies voelde ik meteen diezelfde ‘drive’ om samen te sparren, vanuit diverse perspectieven, over wat zich aandient in ons werk. Onderdeel zijn van dit team maakt mijn werkende leven compleet.” 

The walking library

Respect voor ieder mens en zijn of haar inbreng vindt Johan vanzelfsprekend. Weerstand bij veranderingen is in zijn ogen dan ook niet lastig, maar vertelt waar de pijn en dus de oplossing zit. Wil je vooruit als mens en als organisatie, dan moet je ‘de verhalen’ naar boven durven laten komen. Hij houdt niet van conflicten, maar zoekt wel de confrontatie op als dat nodig is om de werklust weer te laten stromen. Zijn kracht zit in het relativeren en ‘de dingen binnen hun proporties zien’. Hij wordt als een betrokken man bestempeld. Zijn gezin bestaat uit zijn vrouw, drie dochters en een zoon. Hij voetbalt graag, jogt regelmatig en leest veel wat hem de bijnaam ‘walking library’ oplevert. Nu de kinderen uitwonend zijn, woont hij samen met zijn vrouw en met (management)-hond Kato, waar hij bijna dagelijks een wandeling mee maakt.

Johan Baken

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!