‘Flexibel onderwijs vraag om flexibel denken’
EXPERIMENT LEERUITKOMSTEN
Met een basis voor de minor op papier ben ik vervolgens het ontwikkelproces ingestapt met collega’s, studenten, het werkveld en Metis onderwijsadvies. Met deze laatste partij deel ik de passie voor High Impact Teaching en Learning. Het was voor mij een logische keuze met hen dit onderwijsprogramma door te ontwikkelen,” besluit Gérard.
De Docent
“Op basis van de leeruitkomsten, die we samen met docenten vaststellen, richten we onderwijsactiviteiten in,” vertelt Jacandra van Megen, onderwijsadviseur bij Metis en betrokken bij de ontwikkeling van de flexibele minor. “De mix van leren, zowel online, als in school en in de werkcontext, hoort bij flexibilisering van onderwijs. Dit vraagt om het ontwerpen van een leeromgeving waarin leeractiviteiten hun vorm krijgen; voor docenten is dit niet altijd makkelijk. Vanuit Metis zetten we onze expertise graag in bij zowel het ontwerp van de leeromgeving als de ondersteuning van de docenten. Een student die leeruitkomsten aantoont in de praktijk met behulp van bijbehorende kennis en eigen, persoonlijke leerervaringen, is immers iets heel anders dan een student die kennis moet aantonen in vaste lessen door middel van vaststaande toetsen. Bij flexibel onderwijs coacht de docent de student zowel inhoudelijk als op de (leer)weg naar het behalen van de leeruitkomst. Het is fantastisch om docenten te mogen ondersteunen bij hun zoektocht naar de betekenis van flexibel onderwijs voor hun dagelijks handelen. Hun enthousiasme voor het persoonlijke leerproces van de student is heel waardevol. De docent ontwerpt samen met studenten de (hybride) leeromgeving waarin de leeruitkomsten aangetoond kunnen worden. Dan ontstaat er namelijk ruimte om gezamenlijk de route naar de leeruitkomsten door te ontwikkelen. Daarmee blijft de minor een duurzaam, gezamenlijk resultaat van de onderwijsinstelling zelf vanuit een (zelfsturend) team, in plaats van een product van Metis,” aldus Jacandra.
DOOR EEN HOEPELTJE SPRINGEN

Jacandra van Megen, trainer en adviseur bij Metis onderwijsadvies
DE TOEKOMST
DE STUDENT
Ciska Rozema heeft ondertussen haar minor afgerond, maar ook zij leunt niet achterover. Ciska: ”Ik ben na de afronding van de minor doorgegroeid van woonbegeleider naar persoonlijk begeleider. Dit betekent dat ik nu 2 cliënten onder mijn hoede heb met een ernstig verstandelijke beperking. De leeruitkomst Persoonlijk leiderschap heeft die doorgroei ondersteund; ik durf me veel meer uit te spreken en weet wat mijn kwaliteiten zijn. Voor de leeruitkomst Creatief ondernemerschap heb ik voor een cliënt een ‘voeltrui’ ontwikkeld, zodat zij bij momenten van onrust de voeltrui aan kan doen. Ik heb aan mijn leidinggevende gevraagd of cliënten met een licht verstandelijke beperking op de dagbestedingslocatie meer van deze voeltruien kunnen maken. De leeruitkomst Netwerkregie heb ik hiermee kunnen aantonen.” Flexibel onderwijs heeft via deze minor dus duidelijk voor een win-winsituatie gezorgd, zowel voor cliënten, de werkgever als de student zelf. Het is precies wat Gérard en Jacandra voor ogen hadden toen zij aan de ontwikkeling begonnen. Ciska sluit af: “Deze speciale trui inzetten in de praktijk is voor mij de grootste winst van deze minor. Iets kunnen betekenen voor een ander is zo’n mooi cadeau!”
