Thijs Wesselink

Thijs Wesselink

“‘Practice what you teach’ zeg ik altijd. Het is de essentie van het vak als docent in mijn ogen.”

Home 5 Experts 5 Thijs Wesselink
adviseur

Thijs Wesselink

“‘Practice what you teach’ zeg ik altijd. Het is de essentie van het vak als docent in mijn ogen.”

“Welke stappen nodig zijn om het onderwijs te verbeteren, is voor mij telkens weer de grote vraag en het startpunt van mijn werkdag. Samen met docenten en onderwijsteams op zoek gaan naar de antwoorden en veranderingen inzetten, vind ik het leukst om te doen. Eerst met elkaar een weg vinden, ‘een beetje klooien’ noem ik het altijd gekscherend, om vervolgens te kunnen groeien en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Daarbij hanteer ik de theorie van ‘High Impact Teaching’, die uitgaat van specifieke bouwstenen waar een goede onderwijsactiviteit uit moet bestaan. Denk aan bijvoorbeeld focus, urgentie en doelen stellen. Ik begeleid docenten bij hun pedagogisch handelen en didactische activiteiten aan de hand van de bouwstenen. Dat doe ik op lesniveau maar ook op teamontwikkelingsniveau. Ik acteer als de schakel tussen het teamplan op papier en de dagelijkse praktijk van de docent. Inzicht in de invloed van het eigen gedrag als docent zijnde, het reflecteren daarop en de gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs zijn altijd terugkerende thema’s. ‘Practice what you teach’ zeg ik altijd. Het is de essentie van het vak als docent in mijn ogen. Je dient het goede voorbeeld te geven aan alle studenten en ze mee te krijgen op de gezamenlijke weg naar het hoogst haalbare studiesucces.”

Expert in:

Pedagogiek & begeleiding
AI & Onderwijs
Teamontwikkeling

“Dit verbetertraject heeft geleid tot geweldige resultaten en een vruchtbare, duurzame samenwerking met Metis Onderwijsadvies.”

Wilko Dalhuisen

Onderwijsleider van de opleidingen IT, Techniek College Rotterdam

Samenwerking: TCR en Thijs

De kunst van pedagogiek en didactiek

“Wij gaan regelmatig met onze studenten in gesprek over de kwaliteit van ons onderwijs,” vertelt Wilko Dalhuisen, onderwijsleider opleidingen IT bij Techniek College Rotterdam (TCR). “Zij zijn tenslotte onze beste en meest betrouwbare adviseurs. Toen bleek dat ze last hadden van de verschillende ‘spelregels’ en lesvormen, die het docententeam IT & online hanteerde, heb ik aangeklopt bij Metis Onderwijsadvies. Dat bleek een schot in de roos en heeft tot een vruchtbare, duurzame samenwerking geleid met geweldige resultaten.”

Samenwerking met onze opdrachtgevers in beeld. Tecniek College Rotterdam.

Publicaties

Podcast: Onderwijs & AI

In de podcastreeks 'AI en onderwijs' van Metis Onderwijsadvies, gaan we in gesprek met experts om de impact van AI op het onderwijs in Nederland te onderzoeken. We leggen uit wat AI is en bespreken de mogelijkheden en gevaren voor het onderwijs.

Lees meer

ChatGPT en onderwijs

Waarom iedere docent en opleiding nu aan de slag moeten met ChatGPT. In deze blog deelt Thijs zijn ervaringen van de afgelopen weken.

Lees meer

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul hieronder je gegevens in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.