Evaluatie & ontwikkeling
‘Practice what you teach’ is een gevleugelde uitspraak die wij graag hanteren bij onze dienstverlening rond het thema onderwijskwaliteit. Studenten leren immers over eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen tijdens hun studietijd. Toetsen of formatief evalueren dienen als peilstok om de voortgang van de student te meten om van daaruit weer te kunnen verbeteren.

Deze dynamiek van plan, do, check, act zit dus al in het dna van het primaire onderwijsproces. Opvallend genoeg heerst er bij veel onderwijsteams irritatie en weerstand, waar het over hun eigen pdca-cyclus gaat. Dat heeft allerlei redenen weten wij uit ervaring: het kan weerstand zijn tegen een instituut als een inspectie, men weet niet waar te beginnen met de cyclus wegens de wildgroei aan documenten en complexe systemen of het kan een gevoel van wantrouwen aanwakkeren: “Hoezo checken, we doen het toch goed?” Er zijn hier allerlei argumenten te benoemen, waarom het zo belangrijk is om dágelijks bezig te zijn met onderwijskwaliteit en om kwaliteitsbewustzijn te integreren in de dagelijkse werkzaamheden. We noemen hier de top drie: in het belang van de student, de professionele ontwikkeling van een onderwijsteam en nooit meer stress bij onderzoek, audits of accreditatietrajecten.
Kwaliteitscultuur
Wij dragen graag ons steentje bij aan het ontwikkelen van een gezonde kwaliteitscultuur in de wereld van het onderwijs. Dat begint met aandacht voor dit thema. Onderwijskwaliteit vraagt om eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen door iedereen in de onderwijsketen. Kwaliteitszorg moet ingebed zijn in een cultuur waarin iedere medewerker betrokken is en begrijpt welke bijdrage hij of zij dagelijks kan (of zelfs moet) leveren. Een kwaliteitscultuur komt tot bloei met betrokken teamleden die elkaar stimuleren en aanmoedigen in een veilige werkomgeving, waarin fouten gezien worden als een kans om te leren en te verbeteren. Prestatie indicatoren als onderwijsrendement, verzuimcijfers en tevredenheidsonderzoeken zijn niet bedoeld om ‘af te rekenen’, maar bedoeld om verbeterpunten naar voren te halen.
Onze aanpak
Wij zijn gewend het kwaliteitsdenken en -handelen te stimuleren middels diverse instrumenten en technieken. We maken een analyse met een teamscan of aan de hand van interviews. Onze expertise zit hem vervolgens in het geven van een goed advies om de eerste verbeterstappen te kunnen zetten met een team. Studentarena’s, coaching-on-the- job, het stimuleren van onderwijskundig leiderschap en/of het invoeren van een gesprekscyclus die kwaliteitsbewustzijn aanwakkert, zijn er voorbeelden van.
Maar ook hier geldt: maatwerk is waar wij voor staan. Dus neem gerust contact met ons op voor een verkennend gesprek over het onderwijsvraagstuk. Wij denken graag met je mee!
Advies op maat?
Neem gerust contact op via 040 – 291 37 33
Wij staan voor je klaar…

Peter Loonen

Natascha RakiĆ

Jacandra van Megen

Peter Stam
