Remko Keizerwaard

Directeur

Remko Keizerwaard

“Het mooie aan mijn werk vind ik dat ik enerzijds een bijdrage mag leveren aan de professionalisering van onderwijsteams en anderzijds de kwaliteiten van onze medewerkers bij Metis optimaal wil benutten ten gunste van elkaar, ons bureau en onze opdrachtgevers.”

Op de middelbare school voelde Remko zich niet helemaal thuis op het vwo. Hij miste op basis van het vakkenpakket de creatievere vakken, dus stapt hij over van het vwo naar de havo. Daar worden kunstgeschiedenis en handvaardigheid zijn favoriete lessen. Tegelijkertijd gaat de theorie hem gemakkelijk af; zodoende is er volop ruimte voor een bijbaantje als keukenhulp in de weekenden. Hij droomt van een avontuurlijk leven als vrachtwagenchauffeur, maar kiest uiteindelijk na de havo toch voor de koksopleiding. Binnen een mum van tijd is deze opleiding op alle niveaus afgerond. Tijdens zijn carrière in de keuken, vindt Remko het begeleiden van stagiaires een van zijn leukste taken.

Hierdoor geïnspireerd, start hij de lerarenopleiding bij Fontys in Amsterdam. Tijdens zijn stage bij Albeda worden zijn talenten als docent al snel opgemerkt. Zo begint zijn loopbaan in het onderwijs als docent en coördinator contractonderwijs horeca & voeding bij Albeda. Hij ontwikkelt zich via teamleider naar adjunct-directeur van destijds de branche Horeca & Toerisme. Na 10 jaar Albeda kiest Remko in 2015 voor de rol als onderwijsadviseur bij OAB Dekkers. Vanaf 2019 vormt hij er, samen met Peter Loonen, de directie. Met de groei van het bureau en de uitbreiding van de diensten, is de tijd rijp voor een nieuwe naam. Vanaf 1 mei 2021 staan Remko en Peter aan het roer van Metis Onderwijsadvies.

‘Het potentieel in iemand tot bloei laten komen, is het leukste om te doen’

Remko: “Tijdens mijn loopbaan heb ik veel mensen ontmoet, die voor mij een ‘richtingaanwijzer’ zijn geweest. Zij steunen mij, soms onbewust, bij mijn keuzes die niet altijd in de lijn der verwachting liggen. Omdat ik weet hoe waardevol dat is, wil ik diezelfde rol ook voor anderen vervullen en draag ik graag mijn steentje bij aan de ontwikkeling van mensen. Een leerproces aanzwengelen, het potentieel in iemand tot bloei laten komen en kwaliteiten van iemand naar boven halen, vind ik het leukste om te doen. Omdat mijn schooltijd best grillig verlopen is, kan ik me goed verplaatsen in jong -volwassenen, die op zoek zijn naar ‘dat wat het beste bij ze past’. Dat kan best een bumpy road zijn, maar met de juiste begeleiding, hard willen werken en kansen benutten, vindt iedereen de goede weg. Daar ben ik van overtuigd. Ik ben me iedere dag opnieuw bewust van het belang en de toegankelijkheid van goed onderwijs voor iedereen. De kwaliteit van onderwijs valt of staat met de inzet van docenten. Het mooie aan mijn werk vind ik dat ik enerzijds een bijdrage mag leveren aan de professionalisering van onderwijsteams en anderzijds de kwaliteiten van onze medewerkers bij Metis optimaal wil benutten ten gunste van elkaar, ons bureau en onze opdrachtgevers.

Dienend leiderschap hoort daarbij. De kracht van een goede leidinggevende is ervoor zorgen dat iedereen optimaal kan presteren en bewust van betekenis wil zijn voor de ander. Ik vind het heel inspirerend om met ons aanbod vanuit Metis het onderwijskundig leiderschap te ontwikkelen. De docent moet een student laten scoren om in voetbaltermen te spreken; ónze drijfveer is de onderwijsteams, inclusief management, te laten excelleren. Niet voor niets luidt onze missie ‘Excellent beroepsonderwijs voor iedereen’!”

De creatieve denker

De meerwaarde van de kunst van een ambacht loopt als een rode draad door het leven van Remko. Op zijn 15e werd hij geraakt door een lezing over Mondriaan; sindsdien is zijn interesse voor kunst en kunstgeschiedenis nooit meer verdwenen. Het vertaalt zich onder andere naar de kunst van het koken en het ambacht van kwalitatief goed onderwijs. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar musea of het theater met zijn gezin. Hij geniet van de creativiteit van zijn dochter in het dansen en haar pianospel, alsook van het voetbaltalent van zijn zoon en zijn plezier in saxofoon spelen. Ook houdt Remko van lekker eten, met vrienden zijn, vakantie vieren en goede boeken lezen.

Remko Keizerwaard

Remko heb ik leren kennen als creatief, een goede luisteraar, open en empathisch. Hij is een uitstekende gesprekspartner voor zowel directie als docenten. Samen met docenten heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het vertalen van onze visie naar een nieuw didactisch concept voor onze beide opleidingen. Remko weet als procesbegeleider uitstekend te organiseren wie wanneer aan tafel moet zitten. De gesprekken krijgen door zijn begeleiding veel diepgang, waardoor iedereen uitgedaagd wordt het beste uit zichzelf te halen. Verder is Remko sterk in het regie voeren over het proces, het vastleggen van de uitkomsten en het adviseren over de implementatiestrategie. Een topper!” 

Anita van der Pol

Directeur Avans Hogeschool, Onderwijsinstelling

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp