Hoe belangrijk is je eigen professionele identiteit als startende docent?

Datum: 20 juni 2022
Auteur: Floor van Venrooij

In gesprek met Roel

Docent op de pabo van Driestar educatief | Aflevering 22

Hoe belangrijk is je eigen professionele identiteit als startende docent?

Er wordt tijdens een opleiding tot docent steeds meer waarde gehecht aan het ontwikkelen van een ‘eigen professionele identiteit’. Het draait tegenwoordig niet alleen meer om de vereiste kennis en vaardigheden die overgebracht moeten worden. De maatschappij vraagt van een docent steeds meer verantwoordelijkheden en om een voorbeeldfunctie te vervullen. De vraag is alleen in hoeverre het werkveld aansluit bij deze ontwikkelingen in het onderwijs? En kun je als startende docent altijd je eigen zienswijze kwijt in een bestaand docententeam?

Deze vragen bespreken we met Roel Verloop. Roel geeft les op de pabo van Driestar educatief, waar hij toekomstige leraren opleidt. Daarnaast staat hij zelf ook nog met zijn voeten in de klei; hij geeft namelijk les in het basisonderwijs.

 

Roel geeft jou een uitdaging

In het onderwijs willen we vaak veel te veel, met als gevolg dat de focus kan ontbreken. Richt je daarom op één specifiek onderdeel en ga daar volledig voor.

De tip(s) van Roel

Roel heeft deze week een boek dat hij graag als tip met jullie wil delen.
Het gaat om het boek ‘Wetenswaardig’ van Erik Meester. Het boek kan je helpen om de focus te bewaren op het moment dat je bezig bent met het ontwikkelen van onderwijs. Zowel op klasniveau als op schoolniveau staat het boordevol inzichten en werkwijzen, die het ontdekken waard zijn.   

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *