Hoe versterk je je visie op onderwijs als startende docent?

Datum: 7 juni 2022
Auteur: Floor van Venrooij

In gesprek met Franka

Startende docent basisonderwijs | Aflevering 21

Hoe versterk je je visie op onderwijs als startende docent?

Het is soms best lastig als startende docent een eigen visie op onderwijs te ontwikkelen. Ga je voor wat je gewend bent, voor wat er in de literatuur staat of wat je in de wandelgangen hoort? Franka is een startende docent in het basisonderwijs. Zij krijgt een steeds duidelijker beeld van hoe zij vindt dat onderwijs eruit zou kunnen zien; ‘leren vanuit ontspanning’. Het voeren van gesprekken, lezen van artikelen en boeken en praktijkervaring opdoen, helpt haar om deze visie steeds sterker neer te zetten. In deze podcast bespreken we met haar wat ze ziet in het onderwijs, hoe zij denkt dat kinderen meer tot leren kunnen komen en wat ze doet om haar visie te versterken.

 

Franka geeft jou een uitdaging

Hoor jij jezelf vaak zeggen als leerkracht: “Wat is het goede antwoord”? Slik deze vraag dan eens in en stel de vraag: “Hoe ben je tot jouw antwoord gekomen?”

De tip van Franka

Franka’s tip is het boek ‘Socrates op Sneakers: Praktische gids voor het stellen van goede vragen’. Nadat je dit gelezen hebt, ervaar je dat kinderen door jouw vragen tot verdieping en inzichten komen. Voor jou als leerkracht en – belangrijker nog – voor de kinderen zelf, wordt expliciet wat ze allemaal al weten en kunnen. Dit heeft een positief effect op het leerklimaat.

Wil je meer weten over de school “BEING.” waar Franka aan bouwt? Volg BEING. via deze link: https://www.instagram.com/being_tvry/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *