Professionele Onderwijsorganisatie
Leidinggevenden in het onderwijs krijgen regelmatig te maken met strategische (meer)jarenplannen, beleidsstukken en wetgeving, die een vertaling naar het onderwijs en de onderwijsteams moeten krijgen. Teams maken op basis daarvan teamplannen, waarin de noodzakelijke of gewenste acties worden uitgewerkt en vastgelegd.

Met behulp van diverse rapportages worden behaalde resultaten en prestaties vervolgens in kaart gebracht en besproken. Daarmee zijn de ‘cirkels’ rond en zijn de leiders ‘in control’. Op papier ziet deze cyclus er goed uit; de praktijk blijkt echter weerbarstiger.
Van strategie naar plan
Hoe vertaal je nu een strategie, visie of wetgevend beleidsstuk naar een teamplan of een opleidingsplan? Hoe zorg je dat docenten aangesloten zijn op de inhoud en eigenaarschap nemen? Hoe kun je met je team van reactief naar proactief gedrag komen? Onze ervaring leert dat het ontwikkelen van een eigen ‘strategisch kompas’ de antwoorden op deze vragen in zich heeft. Wij bedoelen daarmee het inzicht ontwikkelen in je strategisch kompas, als professional en als leider, én inzicht in die van de organisatie.
Tijdens een training leren we je er alles over. Ondersteund door een proeverij aan modellen en praktische tips, ben je na de training in staat de vertaalslag te maken van ‘strategie naar plan’ oftewel van ‘abstract naar concreet’. Wil je eerst wat meer weten over dit thema voor je aan een training begint? Een masterclass of verkennend adviesgesprek is dan misschien beter. Wij nodigen je uit op deze pagina te verkennen wat ons aanbod is. Heb je vragen? Stel ze gerust; wij vinden het leuk om mee te denken over een passend traject!
Koers houden
Leiderschap gaat, héél kort door de bocht gezegd, over visievorming, mensen daarin meenemen, leiden en gezamenlijke doelen behalen. Directies en managers zijn goed in het benoemen wat ze willen. Strategische jaarplannen en teamplannen zijn er het bewijs van. In de veel gebruikte kwaliteitscyclus van plan-do-check-act, worden de eerste twee stappen ‘plan-do’ keurig gezet. Maar dan rijst de vraag: Hoe houd ik als leidinggevende een goede koers vast? Wanneer ben ik tevreden, zijn mijn collega’s tevreden en ‘snijdt het hout’ wat we aan het doen zijn?
Succesfactoren
Het antwoord zit vaak in óók het nemen van de andere twee stappen ‘check- act’. Het héle rondje lopen in plaats van het halve. Oftewel: in de hectiek van alledag in onderwijsland, ook ruimte creëren voor reflectie en monitoring. Dat vraagt enerzijds om een vergaderstructuur, die daar ruimte voor biedt. Anderzijds om besluitvorming, die dit ‘kwaliteitsdenken’ in zich heeft. Het benoemen van succesfactoren, waarmee prestatie-indicatoren te behalen zijn, helpt ook op koers te blijven. Denk aan succesfactoren als een professionele cultuur, een prettige samenwerking en kwaliteit van onderwijs om de prestatie ‘minder uitval’ te realiseren. Maar ook simpelweg de dialoog met medewerkers aan gaan en monitoren of je samen nog op dezelfde koers zit, kan een antwoord zijn.
Just Do It!
Wij helpen professionals en onderwijsinstellingen hun koers vast te houden. En hoe je toch met veel werkplezier de soms zo saaie ‘kritische succesfactoren’ en ‘kritische prestatie inicatoren’ kunt waarderen en inzetten. Die namen alleen al lieten ons ook regelmatig de ogen ronddraaien. En ja, ook wij liepen niet altijd het héle rondje van p-d-c-a! Maar wij hebben geleerd in de loop der jaren over de voordelen van het doorlopen van alle stappen. Wij delen deze vaardigheden graag met collega-leidinggevenden. Dus Check ons aanbod, Acteer door een vrijblijvend adviesgesprek, masterclass of coachtraject te Plannen en just Do it!

Balanceren tussen belangen
De wereld van het (beroeps)onderwijs is best een complex netwerk. Niet alleen de student vraagt terecht om aandacht en kwalitatief, goed onderwijs. Tegelijkertijd zijn er contacten met diverse stakeholders zoals ouders, het werkveld, onderwijspartners, de (lokale) overheid, onderwijsinspectie en het Ministerie van OCW. Diverse belangen dus waar je als leidinggevende dagelijks rekening mee moet houden. Maar hoe doe je dat effectief, zonder jezelf te verliezen?
Het politieke spel
Het begint met onderzoek naar je eigen positie. Welke rol neem je in en welke competenties helpen daarbij? Blijf je in evenwicht als er verstrengelde belangen zijn of raak je snel uit balans? Een krachtige profilering in het samenspel met stakeholders, kun je ontwikkelen. Maar wel eentje die bij jou en je karakter past. De geschreven en ongeschreven regels van het politieke spel leren spelen, zorgt voor samenwerking op basis van vertrouwen in plaats van op onmacht. Het belang van het geheel zien, onzichtbare mechanismes aanvoelen en weten ‘hoe de hazen lopen’, zijn vaardigheden waarmee je invloed kunt uitoefenen op een gewenst eindresultaat. De kunst van het balanceren tussen belangen is iets wat je kunt leren. Door te oefenen tijdens een coachgesprek of in een masterclass met collega’s. Neem gerust een kijkje op deze pagina wat wij mogelijk voor je kunnen betekenen.
Advies op maat?
Neem gerust contact op via 040Â –Â 291 37 33
Wij staan voor je klaar…

Peter Stam

Remko Keizerwaard

Marion van Neerven
ervaringsverhaal
inspiratie