Peter Loonen

Directeur

Peter Loonen

“Het sturen op leerprocessen en vertalen naar een onderwijssituatie zijn in mijn huidige werk de rode draad geworden. Leren is immers iets anders dan onderwijs geven; met mijn bijdrage zit ik dan ook het liefst dicht op het primaire proces, aan de kant van onderwijsuitvoering.”.

Van fysiotherapeut naar directeur-eigenaar van Metis Onderwijsadvies; de carrière van Peter verliep duidelijk anders dan van tevoren bedacht. Op de middelbare school wekte de opleiding fysiotherapie al zijn interesse, mede door zijn sportbeoefening als wielrenner op hoog niveau. Tijdens de hbo-opleiding fysiotherapie liep hij stage bij een revalidatiecentrum en leerde er over de kunst van het revalideren. Leren accepteren, leren in fases en het belang van motivatie en samenwerking, waren destijds al thema’s waar Peter jaren later zijn werk van zou maken. Zijn stage werd verzilverd in een vaste aanstelling. Het begeleiden van stagiaires vond hij zó leuk, dat hij naast zijn werk als docent aantrad bij de opleiding fysiotherapie. Een master onderwijskunde werd vervolgens gestart en cum laude afgerond. Tijdens deze studie maakte hij de overstap naar Schouten & Nelissen en werkte er onder andere als opleidingsmanager. Met het solliciteren op de functie als directeur bij OAB Dekkers in 2008, koos hij definitief voor het onderwijs.

‘Leren is iets anders dan onderwijs’

Peter: “Door de combinatie van lesgeven en werken in de praktijk als fysiotherapeut, heb ik al vroeg de voordelen ervan mogen ervaren. In het beroepsonderwijs werken past mij dus als de perfecte jas. Theorie en praktijk combineren is in mijn ogen ook voor studenten de perfecte formule om goed te kúnnen en wíllen leren. Vaardigheden als creatief, ondernemend en probleemoplossend zijn, komen pas tot bloei in de context van een beroep. Mijn afstudeerscriptie voor onderwijskunde ging over leerstijlen in relatie tot studieresultaten in een hbo-master. Het sturen op leerprocessen en vertalen naar een onderwijssituatie zijn in mijn huidige werk de rode draad geworden. Leren is immers iets anders dan onderwijs geven; met mijn bijdrage zit ik dan ook het liefst dicht op het primaire proces, aan de kant van onderwijsuitvoering. Onderwijsteams, beginnende docenten en zij-instromers professionaliseren op pedagogisch-didactisch niveau, vind ik het leukste om te doen. De methode van High Impact Teaching pas ik graag toe, omdat het simpel en direct toepasbaar is voor (startende) professionals in het onderwijs. Overigens ben ik van mening dat we niet elke nieuwe methode of onderwijsinnovatie achterna moeten rennen. Het niveau van studenten is leidend bij de keuze voor een pedagogisch-didactische aanpak en niet wéér een nieuwe onderwijsvorm. Het balanceren tussen twee parallelle loopbaantrajecten is de ‘story of my life’ ondertussen: naast mijn werk in de praktijk, ben ik ook directeur-eigenaar van Metis onderwijsadvies. Sinds mei een nieuwe naam voor voorheen OAB Dekkers, waarmee we een nieuwe fase van ontwikkeling en verbreding van ons aanbod inluiden. Samen met Remko Keizerwaard als mede-directielid én onze 15 medewerkers gaan we nog krachtiger inzetten op onze missie: excellent onderwijs voor iedereen!”

De ondernemende hardloper

In zijn vrije tijd geniet Peter van de kleine dingen. Hij ‘rommelt’ graag in en om het huis met zijn gezin. Met zijn vrouw en drie kinderen lekker koken, lang tafelen en een potje kaarten. Sport is een belangrijk onderdeel van zijn leven. Van jongs af aan zijn wielrennen en voetbal zijn grote passie. Maar ook hardlopen en bergwandelingen doet hij graag. Het brengt hem rust door de kadans van het lopen en de bergen om hem heen. Vanaf zijn 40e maakt hij jaarlijks in september met 5 vrienden een huttentocht door de bergen. Zijn rol is dan vooral die van ‘spullendrager’; even geen leiderschap, ondernemen en verantwoordelijkheden, alleen maar genieten…

Peter Loonen

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp