fbpx

Ritueel: de 4e editie

door 30 dec 2021

Een terugblik op 2021

Rituelen, ik hou ervan. Het brengt je aandacht heel specifiek op dat ene. Door de herhaling versterkt het de betekenis. En door de aandacht krijgt het extra glans. Rituelen markeren overgangsmomenten en maken de overgang naar het nieuwe ook makkelijker.

Vraag me niet waarom, maar vorig jaar heb ik het niet gedaan. Wat het dan ook is geweest om te verzuimen, reden des te meer om de draad weer op te pakken. Met plezier neem ik je mee in mijn ritueel aan het einde van het jaar; mijn oudejaarsblog waarin ik terugkijk op het afgelopen jaar, en mijn dank uitspreek naar allen met wie ik heb samengewerkt of die op de een of andere manier op professioneel vlak nabij zijn geweest.

Bedankt projectgroepen Curriculumontwerp en Toetsbeleid mbo van Yuverta. Wat staan jullie voor een gi-gan-tische klus! De fusie van Wellant College, Citaverde College én Helicon Opleidingen tot Yuverta is een proces dat raakt tot in de vezels van alles wat je als organisatie, als team, als professional hebt opgebouwd. Het is mij een eer dat ik in die enorme dynamiek met jullie heb mogen bouwen aan het gezamenlijke Onderwijs- en Toetsbeleid van Yuverta mbo, en mee mag denken over de implementatie ervan. Het leek soms wel of we in een soort mikado van paradoxen stonden, zoals harmonisatie vs variatie, gelijkwaardigheid vs gelijkheid, kwaliteit vs flexibiliteit, visie vs bewezen praktijk en systemen. Het getuigt van veerkracht en betrokkenheid dat jullie in die dilemma’s overeind blijven en de groei van drie onderwijs-instellingen naar één altijd als uitgangspunt blijven hanteren. We hebben gestoeid, geworsteld en gediscussieerd, maar het resultaat mag er zijn! Het ontlokte één van de directieleden en onze opdrachtgever de spontane kreten ‘wauwwauwauw’ bij het lezen van de documenten. En ik ben het daar hartgrondig mee eens. We hebben het opgeschreven maar nu begint het pas. Ik denk dat jullie meer hebben betekent voor het groeiproces van Yuverta dan jullie nu nog beseffen. Diepe buiging.

Bedankt leden van de projectgroep Curriculumherziening van het Karel de Grote College in Nijmegen. Jullie zijn de uitdaging aangegaan om het vrije school onderwijs op het KGC ‘eigentijds’ te maken. We hebben met elkaar onderzocht hoe dat eruit zou kunnen zien en wat dat nodig heeft aan verandering vanuit zowel curriculum, didactiek,  organisatie, cultuur en gebouw. Samen hebben we de hernieuwde visie geschetst en hoe jullie daar naar toe willen werken de komende jaren. Een majeure transitie. Momenteel vinden er proeftuin-experimenten plaats om samen met de collega’s de ideeën te ‘laden’ en zo steeds concreter te maken. Met veel plezier coach en begeleid ik jullie bij dit traject. Ik bewonder daarin jullie lef om als ‘aanvoerders’ van deze beweging binnen de school op te treden en mee te bewegen met de dynamiek die dit teweeg brengt. Het doel is gezond onderwijs, voor leerling en docent, vanuit de bron en de bedoeling van het vrije school onderwijs. De open blik en lerende houding waarmee jullie hieraan werken, is precies datgene wat jullie beogen met het eigentijdse vrije school onderwijs. Het belooft een mooie toekomst voor de leerlingen van het KGC.

Bedankt leden van het visiegroepje ‘lonkend perspectief’ van HAN Sportkunde. Na een periode van ‘gedwongen’ blended onderwijs in  Corona-tijd, hebben jullie het moment gepakt om vanuit alle ervaringen een didactische koers op blended learning uit te zetten en die te presenteren in ‘het lonkend perspectief’. Samen met mijn collega Sabina heb ik jullie geholpen om beeld en tekst zo goed mogelijk over te brengen. Mooi om te zien vervolgens hoe jullie vasthouden aan het lonkende van dit perspectief: door niet voor te schrijven wát jullie willen of hóe je daar komt, maar vooral door de collega’s te vragen om hun professionele ruimte te pakken en zelf invulling en betekenis te geven aan dit perspectief. Dat is dichtbij innoveren. Geheel congruent aan jullie visie op leren. Fijn dat ik daar een steentje aan heb mogen bijdragen.

Bedankt projectleiders en ontwikkelgroep van HAN ALO afstudeerprogramma nieuwe stijl. Jullie hebben dit studiejaar aangepakt om het afstudeerprogramma nieuwe stijl vorm te geven voor ALO, in het verlengde van dit traject bij Sportkunde. Het blijft een spannende stap om in het nieuwe afstudeerprogramma de student écht de ruimte te geven om zijn eigen startbekwaamheid aan te tonen door te werken met programmatisch toetsen. En wat is het daarbij een enorme uitdaging om vooral met elkaar een helder beeld te maken waar de student naar toe moet werken, en de weg er naartoe los te laten. Het komt zo dichtbij je eigen denkbeelden en opvattingen over je eigen rol als opleider. Hoe gaaf is het om hier samen in te leren, en deze lerende houding juist ook aan de student, als leraar in opleiding durven te laten zien. Opleiden is leren! Met veel plezier heb ik met jullie samengewerkt en ik ervaar daarbij moed en een constructieve manier van werken, altijd vanuit de drijfveer om hier samen iets goeds neer te zetten. Wederom ligt de analogie met de leus ‘oefenen tot het niet meer fout gaat’ voor de hand.

Bedankt collega’s in het werkveld. Wat is de wereld toch klein.. het blijft een bijzondere en merkwaardige ervaring als je elkaar linksom of rechtsom toch altijd weer een keer tegenkomt, in levende lijve of via een scherm. Hilarisch ook soms. Gaaf dat we met elkaar kunnen delen hoe onze paden gelopen zijn sinds de laatste ontmoeting, en waar die mogelijk nog naar toe zullen leiden. Het maakt me dankbaar, het besef dat ik op zoveel verschillende plekken met zoveel verschillende mensen gedurende mijn loopbaan heb samengewerkt; van slagersvakschool via verpleegkunde, sport, boom- en dierverzorgers, naar accountancy en journalisten en weer terug. En alles wat daar tussenin zit. Bizar. En dat we allemaal, hoe verschillend de rollen, taken en belangen soms ook zijn, naar hetzelfde streven: fijn werken aan mooi onderwijs. Bijzonder eigenlijk.

Bedankt collega’s en directie van Metis-Onderwijsadvies. Het hele jaar werken wij in wisselende omstandigheden, fysiek en op afstand, alleen of samen. Met collega’s die gaan en komen. Met collega’s, waaronder ik zelf, die werken vanuit het buitenland. In een sterk wisselende dynamiek van in het voorjaar denken ‘oei gaat dat wel goed komen’ tot een najaar waarin we weer een paar vactures moeten uitzetten omdat we omkomen in het werk. En dan zijn we ook nog eens uit ons niet meer passende Dekkers-vel gekropen en hebben we onszelf een Metis-jas aangemeten. En toch blijven we een team! Ook al moeten we elkaar soms echt zoeken, we blijven elkaar vinden en leren. Samen groeien we tot een bedrijf dat echt van betekenis is in het beroepsonderwijs. En daarbij is er ook nog eens ruimte om te groeien als professional én als mens. Dat is een verdienste van ons als team, en zeker ook van Remko en Peter, die als directie sturen op hard werken en gezond blijven. Dank.

Bedankt mijn lieve opgroeiende kinderen. Het is een roerig jaar geweest voor ons allemaal met vele veranderingen en wisselende omstandigheden. Ik zie jullie groeien in jullie jongvolwassenheid; je gaat meer inzien van hoe de wereld in elkaar zit. Je ervaart van dichtbij wat veranderingen met je doen. Dat levert van alles op, verwondering, verbazing en soms onbegrip. Wat ik zie en hoor bij jullie sterkt mij in mijn overtuiging hoe belangrijk en fundamenteel de rol van het onderwijs daarin is; om jullie op te leiden tot kritische, zelfstandige denkers. Voor de toekomst van jullie, van ons, van de hele wereld. Het uitsluiten van onderwijs voor wie of wat dan ook, of het belemmeren van de toegankelijkheid ervan door maatregelen (bv covid) of beleid (bv leenstelsel), is iets wat voor mij dan ook fundamenteel onjuist en ondenkbaar is.

Bedankt beste volgers. Je ontvangt wekelijks onze blog, je bezoekt onze evenementen of online ontmoetingen of we hebben op een andere manier contact. Wij hopen met ons werk iets bij te dragen aan de uitdaging waar jij dagelijks voor staat in het beroepsonderwijs. En ook al is het maar één ding dat jou ooit heeft geholpen bij jouw werk om het maximale uit je studenten of je werk te halen: dan is onze missie geslaagd.

Dankbaar kijk ik terug op een bewogen jaar, zowel professioneel als privé. Het zal voor niemand anders zijn. Ik buig voor alles wat het gebracht heeft en draai mij om. Met de blik naar wat komen gaat.

Tip. En ter afsluiting wederom: de impact van een goed ritueel neemt toe bij de gratie van herhaling. Vandaar ook nu weer mijn tip van vorige jaren: Doe dit ook eens met je studenten, je collega’s, je leidinggevende.

Ik wens jullie als lezers een goede afsluiting van 2021 en een positieve start van 2022, met de aandacht voor de dingen die belangrijk zijn.

Marion

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marion van Neerven

Marion van Neerven

Auteur

Mis geen enkele Metis-update!

Je ontvangt iedere maand een e-mail boordevol tips rondom een onderwijsthema.

AANMELDEN >

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp