Blogs
Kansen en mogelijkheden van AI om studenten te motiveren
De titel van dit blog is een quote van Dr. David Thornburg. Afkomstig uit 2012, maar weer...
De zeven misvattingen van onderwijsvernieuwing in het hoger onderwijs
In ons werk, in de media en op elke verjaardag komen wij ze tegen: de scherpe meningen over de staat van het onderwijs van nu. Maar met meningen komen ook misvattingen.
ChatGPT en onderwijs
Waarom iedere docent en opleiding nu aan de slag moeten met ChatGPT. In deze blog deelt Thijs zijn ervaringen van de afgelopen weken.
Een lerend curriculum heeft zuurstof nodig
Curricula zitten vaak veel te vol met inhoud, alles moet erin en alles is belangrijk. Studenten, docenten en ondersteuners zuchten onder de druk en administratie dat dit alles vraagt. Jacandra zoekt naar ruimte in haar blog!
Leeruitkomsten formuleren doe je op basis van deze handvatten
Via dit blog krijg je handvatten voor het formuleren van leeruitkomsten. Het geeft de kern weer waarom je werkt met leeruitkomsten én hoe je hiertoe komt.
Kalibreren voor betrouwbare besluiten
Een kalibratiesessie is een sterk middel om de betrouwbaarheid van een beslissing te vergroten. Maar hoe geef je een kalibratiesessie vorm? Lees dat in deze handleiding.
Praktische tip: activerende werkvormen
Dit super fijne naslagwerk: een overzicht met activerende werkvormen, waarbij duidelijk is aangegeven bij welke leeractiviteit, in welke leerfase, synchroon/asynchroon en welke locatie de werkvorm aangeboden kan worden.
Wat is activerende didactiek?
Activerende didactiek: werkt dat echt? Zijn studenten inderdaad meer gemotiveerd? Hebben ze hogere leeropbrengsten? Koen verkent het concept.
Didactisch coachen als middel tegen uitstelgedrag? Zo werkt het!
Lees hier meer over wat didactisch coachen is, en hoe je als docent via didactisch coachen studenten kunt helpen om uitstelgedrag te voorkomen.
Onderwijskwaliteit als belangrijkste instrument om studenten binnenboord te houden
In zowel het mbo als het hbo valt ongeveer 20-30% van de studenten uit in het eerste jaar. Hoe brengen we studenten tot studiesucces?
Wat heb ik nu echt geleerd?
In deze blog enkele simpele werkvormen die je als docent kunt gebruiken om te zien wat de studenten tijdens de les/bijeenkomst is bijgebleven.
JUNI-REEKS DEEL 4: Werkveldleren en het beoordelen van de professionele ontwikkeling. Hoe dan?
Het blijkt vaak lastiger dan gedacht om de professionele ontwikkeling van studenten op een goede manier in beeld te brengen...
JUNI-REEKS DEEL 3: Doelgericht reflecteren tijdens het werkplekleren
De praktijk in! Dat is iets waar studenten vaak naar uit kijken. Aan de slag in de echte wereld. In die praktijk worden studenten geconfronteerd én uitgedaagd met allerlei vraagstukken...
JUNI-REEKS deel 2: Hoe begeleid je het leren op de werkplek?
Het effectief leren op een werkplek of stage nauw verbonden met de echtheid van de praktijkervaring. Denk bijvoorbeeld aan klantcontact of het behandelen van echte patiënten...
JUNI-REEKS over Werkplekleren
Werkplekleren biedt studenten de mogelijkheid om hun vaardigheden in de praktijk te oefenen en om in de praktijk te leren. De studenten krijgen de mogelijkheid om tijdens het leren ervaringen op te doen met het beroep.
De vloek van de expert – deel 2
De effectiviteit van kennis-overdracht staat en valt bij de manier waarop je de studenten die kennis laat construeren. Ook al maak je je hoorcollege interactief, het wil niet zeggen dat studenten actief met de stof bezig zijn en tot leren worden aangezet.