Blogs
Wat heb ik nu echt geleerd?
In deze blog enkele simpele werkvormen die je als docent kunt gebruiken om te zien wat de studenten tijdens de les/bijeenkomst is bijgebleven.
JUNI-REEKS DEEL 4: Werkveldleren en het beoordelen van de professionele ontwikkeling. Hoe dan?
Het blijkt vaak lastiger dan gedacht om de professionele ontwikkeling van studenten op een goede manier in beeld te brengen...
JUNI-REEKS DEEL 3: Doelgericht reflecteren tijdens het werkplekleren
De praktijk in! Dat is iets waar studenten vaak naar uit kijken. Aan de slag in de echte wereld. In die praktijk worden studenten geconfronteerd én uitgedaagd met allerlei vraagstukken...
JUNI-REEKS deel 2: Hoe begeleid je het leren op de werkplek?
Het effectief leren op een werkplek of stage nauw verbonden met de echtheid van de praktijkervaring. Denk bijvoorbeeld aan klantcontact of het behandelen van echte patiënten...
JUNI-REEKS over Werkplekleren
Werkplekleren biedt studenten de mogelijkheid om hun vaardigheden in de praktijk te oefenen en om in de praktijk te leren. De studenten krijgen de mogelijkheid om tijdens het leren ervaringen op te doen met het beroep.
De vloek van de expert – deel 2
De effectiviteit van kennis-overdracht staat en valt bij de manier waarop je de studenten die kennis laat construeren. Ook al maak je je hoorcollege interactief, het wil niet zeggen dat studenten actief met de stof bezig zijn en tot leren worden aangezet.
De vloek van de expert – deel 1
In het beroepsonderwijs zijn we druk met het activeren van studenten. Toch zien we in de praktijk dat bij kennisoverdracht de expert toch nog steeds het meest de hoofdrol speelt. Maar... hoe effectief is dat eigenlijk?
Kennisclips maken is wel een ding
In het hedendaagse onderwijs wordt het online leren met behulp van leervideo’s steeds populairder. In de afgelopen jaren gingen steeds meer onderwijsinstellingen aan de slag met het online onderwijs door de maatregelen als gevolg van het COVID-19 virus.
Waarom samenwerkend leren niet altijd werkt…
Als studenten samenwerken in een groep hebben ze allemaal een andere rol. In deze blog geeft Floor tips om samenwerkend leren te laten werken.
Laten we onbetrouwbaar toetsen!
In deze blog geeft Peter een pleidooi voor veel onbetrouwbare toetsen en een valide en betrouwbare beslissing over studenten.
Alle lof voor afschaffen cum laude
De Faculteit der Geneeskunde van de VU Amsterdam geeft geen cum laude meer aan masterstudenten. Jacandra wordt hier blij van en doet er in haar blog een schepje bovenop.
Individuele beoordeling bij groepswerk
Tien belangrijke inzichten uit de wetenschap over motivatie van studenten die jij morgen kunt inzetten om jouw studenten beter te motiveren.
Student niet gemotiveerd? Dit kan jÃj eraan doen!
Tien belangrijke inzichten uit de wetenschap over motivatie van studenten die jij morgen kunt inzetten om jouw studenten beter te motiveren.
De 10 beste tips om de motivatie van je studenten te verhogen
Tien belangrijke inzichten uit de wetenschap over motivatie van studenten die jij morgen kunt inzetten om jouw studenten beter te motiveren.
Op deze manier houden we startende docenten wél binnenboord
Hoe zorgen we ervoor dat startende docenten juist wél aangehaakt blijven? Ellen deelt haar vier inzichten met je.
Taalbeheersing in het hbo
In het beroepsonderwijs bereiden we studenten voor op de arbeidsmarkt van morgen. Deze arbeidsmarkt verandert snel en vraagt aandacht voor onderhoud van het curriculum.