Onderwijsinnovatie
Met Metis Onderwijsinnovatie bieden we een platform waar actuele dilemma’s en vraagstukken uit het beroepsonderwijs een plek krijgen. Sámen met opdrachtgevers, studenten, collega’s en partners uit het werkveld gaan we op zoek naar passende antwoorden. Het delen van kennis, de verbinding zoeken tussen theorie en praktijk en vervolgens onderwijs verbeteren waar nodig, vormt de rode draad. Samen beter worden is het doel: in het belang van de studenten, de professionals en het beroepsonderwijs in Nederland.

Podcast voor en door startende professionals
In de speciale podcast ‘Opstarten MET… Floor & Ellen’ gaan we op zoek naar antwoorden voor onderwijsdilemma’s van startende docenten.
Podcast op locatie
Metis Onderwijsadvies en Tjip de Jong gaan in deze podcast-serie samen op onderzoek uit. Op zoek naar antwoorden op vragen die leven op verschillende scholen in het beroepsonderwijs.
ONZE AANPAK
Vele wegen leiden naar Rome en vele wegen leiden naar excellent beroepsonderwijs. Dat maakt het werken in deze tak van sport zo uitdagend, boeiend en interessant. Er is niet één antwoord mogelijk voor zoveel onderwijsdilemma’s en de hoeveelheid onderwijskundige theorieën bewijst dat. Hoe leren we? Wanneer leren we het best? Wat is de beste pedagogische leeromgeving? Hoe breng je didactiek doeltreffend in de praktijk? Welke visie ligt daaraan ten grondslag? Elke dag leggen we weer een nieuw stukje van deze puzzel.
Onze aanpak bij Metis Onderwijsinnovatie begint altijd met professionele nieuwsgierigheid. Voortdurend inspireren opdrachten en opdrachtgevers ons op zoek te gaan naar verbeteringen in het onderwijs. Wij dagen onszelf uit kritische vragen te stellen en daarmee op onderzoek uit te gaan. Door het delen van inzichten en conclusies, stimuleren we de dialoog en maken de weg vrij voor onderwijsinnovatie.
We nodigen iedereen uit in deze werkplaats van ontwikkeling, waar ruimte is voor creatieve oplossingen en acties. Onderwijs gaat immers over sámen ontwikkelen als student, als team en als professionals.
CONTEXT
Ontwikkeling en innovatie vindt plaats in de context van excellent beroepsonderwijs. Maar wat betekent dat laatste nu eigenlijk? Is er een definitie voor? Wie bepaalt de kwaliteitseisen en wanneer zijn deze bereikt?
Voor ons bestaat beroepsonderwijs uit een aantal facetten.
- Het cognitieve aspect:Â het ontwikkelen van kennis, kunde en vaardigheden waarmee studenten zich voorbereiden op het beroep en hun rol als vakbekwame beroepsbeoefenaar.
- Het socialiserende aspect:Â jezelf kunnen zijn en je bewust zijn van je relatie tot de ander en je omgeving.
- De rol van een docententeam:Â open en benaderbaar zijn voor studenten met daarbij een gezond besef van kaders, normen en waarden.
- De context van een leer-werkomgeving:Â goede voorzieningen in inspirerende locaties of werkomgevingen die leerprestaties bevorderen en ondersteunen.
Kortom: genoeg te doen en te ontdekken in deze wereld van het beroepsonderwijs, waarin wij graag de mouwen opstropen met onze opdrachtgevers om elk facet in volle glorie in het licht te zetten en te verbeteren waar nodig.

Door de samenwerking met Tjip bundelen we onze krachten in een gezamenlijke zoektocht naar antwoorden op onderwijsvraagstukken. Onze kennis en praktijkervaringen in en van het beroepsonderwijs verbinden wij aan de onderwijswetenschappelijke achtergrond die kenmerkend is voor Tjip en zijn activiteiten. In gezamenlijke initiatieven als bijvoorbeeld een podcast op locatie, nemen wij de vraagstukken van de onderwijsprofessionals aldaar onder de loep. Met verkennende vragen, een scherp luisterend oor en een creatieve geest werken we samen met de onderwijsinstelling toe naar inspirerende inzichten en werkbare oplossingen.
Wil je meer weten over Tjip en zijn eigen podcast?