Kennisclips maken is wel een ding

door 12 mei 2022

drie ontwerpprincipes voor effectieve kennisclips

In het hedendaagse onderwijs is het online leren met behulp van kennisclips populair. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat het een verrijking kan zijn voor het onderwijs bij bijvoorbeeld het aanbieden van gepersonaliseerd onderwijs.

Kennisclips kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij het leren, mits het ontwerp wordt aangepast aan het doel en de doelgroep. In deze blog laat ik je drie ontwerpprincipes voor kennisclips zien, die de leeropbrengsten positief kunnen beïnvloeden en die wetenschappelijk zijn bewezen.

1. Segmenteer video’s

Kennisclips worden vaak aangeboden als een eenheid. Lerenden kunnen de kennisclip vaak wel pauzeren, maar moeten over metacognitieve vaardigheden beschikken om te weten wanneer zij dit moeten doen. Als ze de video niet pauzeren of op het verkeerde moment pauzeren, kan dit zorgen voor cognitieve overbelasting. Door de video vooraf in bepaalde betekenisvolle segmenten te verdelen, krijgen studenten op de juiste momenten pauze om elk onderdeel te verwerken.

Kennisclips maken

2. Seductive details

Seductive details zijn interessante, maar niet relevante details die worden toegevoegd om het leermateriaal interessanter te maken. Seductive details kunnen bestaan uit het gebruik van humor, afbeeldingen, referenties, anekdotes en de achtergrond die leermateriaal losjes verbinden met irrelevante of anderszins interessante onderwerpen. De seductive details kunnen interesse wekken, maar worden soms beter onthouden dan de bedoelde leerstof. Voeg daarom alleen materiaal toe dat het leren ondersteunt. Kies simpele en relevante visualisaties, blijf bij de leerstof en gebruik geen achtergrondmuziek om de seductive details te beperken.

 

3. Verschillende perspectieven

Werken met kennisclips biedt het voordeel om een taak te laten zien vanuit verschillende perspectieven die in een klassensituatie niet gemakkelijk getoond kunnen worden. Dit kan de betrokkenheid verhogen. Zo kan een kennisclip gepresenteerd worden vanuit het perspectief van de student (dus vanuit student zelf gezien) of het perspectief van de instructeur (derde persoon), of een mix van beide perspectieven. Door meerdere perspectieven toe te voegen (bijvoorbeeld werkveld-experts), kunnen de lerenden het leermateriaal beter verwerken. Let op, dit ontwerpprincipe geldt niet voor alle soorten kennisclips. Denk goed na wanneer het relevant is om een bepaald perspectief te kiezen, zie onderstaand voorbeeld:

Door de populariteit van kennisclips of leervideo’s wordt er veel onderzoek gedaan naar effectieve kennisclips. We weten dus steeds beter wat goed werkt en wat niet. Voordat je start met het opnemen van een kennisclip loont het om onderzoek te doen naar de nieuwste bevindingen. Zo draag jij direct bij aan het beste onderwijs voor jouw studenten!

Bron: Fiorella, L., & Mayer, R. E. (2018). What works and doesn’t work with instructional video. Computers in Human Behavior, 89(March), 465–470. https://doi.org/10.1016/j.chb.2018.07.015

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lisanne de Koning

Lisanne de Koning

Auteur

Mis geen enkele Metis-update!

Je ontvangt iedere maand een e-mail boordevol tips rondom een onderwijsthema.

AANMELDEN >

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp