Kennisclips maken is wel een ding

Datum: 12 mei 2022
Auteur: Lisanne de Koning

Drie ontwerpprincipes voor effectieve kennisclips

In het hedendaagse onderwijs is het online leren met behulp van kennisclips populair. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat het een verrijking kan zijn voor het onderwijs bij bijvoorbeeld het aanbieden van gepersonaliseerd onderwijs.

Kennisclips kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij het leren, mits het ontwerp wordt aangepast aan het doel en de doelgroep. In deze blog laat ik je drie ontwerpprincipes voor kennisclips zien, die de leeropbrengsten positief kunnen beïnvloeden en die wetenschappelijk zijn bewezen.

1. Segmenteer video’s

Kennisclips worden vaak aangeboden als een eenheid. Lerenden kunnen de kennisclip vaak wel pauzeren, maar moeten over metacognitieve vaardigheden beschikken om te weten wanneer zij dit moeten doen. Als ze de video niet pauzeren of op het verkeerde moment pauzeren, kan dit zorgen voor cognitieve overbelasting. Door de video vooraf in bepaalde betekenisvolle segmenten te verdelen, krijgen studenten op de juiste momenten pauze om elk onderdeel te verwerken.

pastedGraphic.png

2. Seductive details

Seductive details zijn interessante, maar niet relevante details die worden toegevoegd om het leermateriaal interessanter te maken. Seductive details kunnen bestaan uit het gebruik van humor, afbeeldingen, referenties, anekdotes en de achtergrond die leermateriaal losjes verbinden met irrelevante of anderszins interessante onderwerpen. De seductive details kunnen interesse wekken, maar worden soms beter onthouden dan de bedoelde leerstof. Voeg daarom alleen materiaal toe dat het leren ondersteunt. Kies simpele en relevante visualisaties, blijf bij de leerstof en gebruik geen achtergrondmuziek om de seductive details te beperken.