Datum: 24 november 2020
Auteur: Natascha Rakić

#Onderwijs #Nieuwebaan #Inwerken #coronatijd

Hallo allemaal! Ik ben Natascha en ik ben halverwege oktober, net na de verscherping van de Coronamaatregelen begonnen aan mijn nieuwe baan als onderwijsadviseur bij OAB Dekkers. Superleuk! Alleen, ik heb mijn collega’s en opdrachtgevers nog niet in ‘het echt’ gezien.

Maak kennis met Natascha

Ik realiseer me dat ik niet alleen ben in mijn ‘fysiek’ solo inwerkperiode. Duizenden eerstejaarsstudenten en (startende) docenten zitten ook thuis te leren en werken. Met een druk op ‘deelnemen’ zijn we samen op ons werk of opleiding.

Wat betekent online leren en (in) werken? Hoe zorg je dat je in verbinding komt met je opleiding of je werk? Ik hoop dat jij uit deze ervaring wat punten voor jezelf kunt halen die je helpen bij het online verbinden met je studenten, de organisatie en jezelf.

 

Mijn inwerkperiode: Wat ging goed?

  • Ervaren van vertrouwen en vrijheid
    Het allerfijnst vind ik het vertrouwen dat ik van leidinggevende en collega’s krijg. Zo heb ik op de tweede werkdag alleen met een opdrachtgever online vergaderd. Hoewel ik de ervaring en leeftijd heb was het toch best spannend. Vrijheid ervaar ik doordat ik opdrachten naar eigen inzicht kan aanpakken en inrichten. Dit ging goed doordat ik aangaf wat ik kan doen, maar ook hoe ik iets dacht aan te pakken en daarop terugkomen.

Als je met je studenten online gaat werken:

  1. Begin met elkaars doelen en verwachtingen te bespreken (binding)
  2. Geef studenten vrijheid om daar hun eigen invulling aan te geven (betrokkenheid)
  3. Laat ze ervaringen opdoen, en bouw dat langzaam in je programma op (structuur)
  • Feedback vragen/ontvangen intern en extern
    Ik heb expliciet om terugkoppeling gevraagd op de werkopdrachten van de eerste paar weken. Die kreeg ik ook. Dit maakte mij blijer dan normaal omdat het voor mij een teken was dat niet alleen het resultaat maar ook de aanpak in overeenstemming is met de verwachting van de klant, collega en mijn organisatie.

4. Blijf dicht bij je student: kijk goed wat hij doet in de uitvoering van de opdrachten (zie punt 1)

5. Reflecteer, geef heldere feedback op het proces en op zijn uitvoering.

 

Ik heb mijn rituelen nodig. Bijvoorbeeld een duidelijke lijn tussen werk- en thuistijd. De tijd tussen 8.30 en 17.30 is mijn werktijd en ben ik in mijn werkkamer. Hardlopen, boodschappen en de was doe ik buiten deze tijd om. Dit vind ik prettig. Daarnaast levert dit voor mijn gezinsleden duidelijkheid op.

6. Zorg voor een heldere dag- en weekindeling. Voorspelbaarheid is belangrijk, zeker in het begin van online onderwijs. En geef deze tip ook aan je studenten.

 Wat ik liever anders had gedaan?

Wij hebben een groepsapp waarin alle collega’s zitten. Ik heb minimaal 10 collega’s waarmee ik nog geen kennis heb gemaakt. In die eerste week heb ik mijzelf gelijk aangeboden om mee te draaien in opdrachten. Uit angst dat ik te weinig te doen zou hebben. Achteraf bekeken had ik in de eerste plaats beter mezelf kunnen voorstellen zodat mijn collega’s een beeld krijgen van wie ik ben.

7. Voorstellen: neem er tijd voor. Wie is de persoon achter de docent? Maar ook, wie zijn je studenten. Dit maakt je interactie met studenten net wat natuurlijker en biedt in het onderwijs meer aanknopingspunten. Zie ter inspiratie hoe Radboud Universiteit online kennismaking en binding vormgeeft.

Voor mijn organisatie en collega’s is het nu een hele drukke periode. Ik voelde me bezwaard om collega’s ‘lastig’ te vallen. De collega’s die ik tot nu toe gesproken heb, moedigen mij juist aan om vragen te stellen.

8. Stel je vragen: Vraag op welke manier collega’s/studenten contact (Teams, telefoon, app) het prettigst vinden.

9. Bouw aan het eind van je online les 10 minuten in voor vragen. Zo geef je jezelf en je studenten een kans om in alle rust terug te komen op de les.

Verbinden is mijn inwerkwoord Verbinden met de collega’s, klanten, studenten en organisatie. Welke rol je als onderwijsprofessional ook hebt, je bent altijd in relatie met anderen (zie ook blog van Dennis). Vooral aan het begin van iets nieuws, is focus op verbinding daarom ook het meest effectief voor het bouwen van een prettige en constructieve relatie.

En hoe heb jij de verbinding gerealiseerd bij de nieuwe start? Wat heb je daarvan geleerd?
Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en jouw tips.

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
2 Reacties
  1. Veel succes met je nieuwe baan en bedankt voor je tips!

    Antwoord
    • Beste Itje,
      Dank je wel! Graag gedaan!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *