De keuze is aan jou: 8 tips om je te helpen kiezen!

Datum: 28 maart 2017
Auteur: Metis Onderwijsadvies

Keuzes, we maken ze elke dag. Onlangs nog waren de Tweede Kamer verkiezingen. De meeste van ons hebben die dag een belangrijke keuze moeten maken, namelijk: op wie ga ik stemmen? Uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt, maar de vraag blijft hoe je nu de beste keuze maakt. Ik heb dit thema voor mijn blog gekozen omdat ik onlangs zelf voor een belangrijke keuze in mijn leven stond. Ik vroeg me toen ook af wat de beste keuze was en daarom wil ik hier een aantal tips met je delen die jou kunnen helpen bij het maken van jouw keuzes. Deze tips kun je gebruiken voor persoonlijke keuzes, maar je kan ze ook gebruiken om keuzes te maken met betrekking tot je onderwijs. Waar je ze voor gebruikt is dus jouw keuze!

keuzes maken Tip 1

Wat zijn jouw doelen? Vaak laten we ons (ook) leiden door de wensen van anderen. Maar het is jouw keuze, dus voorkom dat anderen de keuze voor jou maken en je op die manier ‘inzetten’ voor hun doelen. Bedenk daarom voor jezelf eerst wat jou doelen en wensen zijn.

Tip 2

Stel jezelf 5 keer achter elkaar de waarom-vraag.  ‘Waarom wil ik …?’. ‘Omdat ik me wil richten op …’. ‘Waarom wil ik me daarop richten?’. ‘Omdat ik daar gelukkig van word’. ‘Waarom word ik daar gelukkig van?’, etcetera. Op deze manier kom je tot de essentie van waar het voor jou echt om draait, wat jouw onderliggende motivatie is.

Tip 3

Zoek een of meerdere sparringpartners. Dit heeft mij misschien wel het meeste opgeleverd. Door er met anderen over te praten werd er voor mij veel duidelijk. Een ander kan namelijk makkelijker van een afstand naar de situatie kijken. Daarnaast komt in dit soort gesprekken ook vaak de waarom-vraag aan bod.

Tip 4

Neem je een beslissing vanuit angst of passie? Maak je een keuze vanuit angst om iets te verliezen, dan loop je het risico dat zich dit later tegen je zal keren. Bijvoorbeeld de angst om iets kwijt te raken kan er toe leiden dat je beslist om iets niet vanuit je passie na te streven. Dat is jammer, want een keuze vanuit passie geeft je energie en maakt je gelukkig. Laat daarom je angsten los en focus je op je passie!

Tip 5

Ga voor jezelf na hoe definitief je keuze is. Heb je de mogelijkheid om na je keuze deze nog bij te stellen of een andere koers te varen? In dat geval kan dit inzicht je meer rust geven bij het nemen van je beslissing.

you always have a choiceTip 6

Twijfel je? Maak dan een voorlopige keuze en laat het een tijdje rusten. Geeft het rust? Dan heb je waarschijnlijk de juiste keuze gemaakt. Is dit niet het geval, dan stel je je keuze bij.


Tip 7

Hak de knoop door! De keuze wordt er niet makkelijker door wanneer je langer wacht. Na afloop kan je je keuze vaak nog wel bijstellen. Bleek het een slechte keuze te zijn geweest dan leer je daar weer van. En daarbij, een slechte keuze is beter dan niet kiezen!

Tip 8

Als je eenmaal een besluit hebt genomen, trek dit dan niet direct weer in. Wees niet bang dat je een foute keuze hebt gemaakt, maar geniet juist van het feit dát je een keuze hebt gemaakt. Hierbij maakt het niet uit of de keuze rationeel of intuïtief is genomen.

Kortom, ga niet alleen op je gevoel af, maar wees zeker ook niet alleen maar rationeel. De combinatie van beide zal je helpen om de keuze te maken die voor jou het beste is. Daarnaast hoef je het niet alleen te doen, je partner, vriend of vriendin, vader of moeder, of wie dan ook, kan je hierbij helpen; niet door het maken van de keuze, maar wel door er met je over te praten. En uit ervaring kan ik je zeggen dat als je eenmaal een keuze hebt gemaakt dat dit je ontzettend veel energie kan geven! Of het de beste keuze is, dat zal de tijd moeten leren, maar ik heb een keuze gemaakt vanuit mijn passie (wat beter is dan niet kiezen of kiezen vanuit angst) en ik hoop dat de tips in deze blog jou helpen bij het maken van keuzes die voor jou belangrijk zijn. De keuze is aan jou!

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *