Examineren in coronatijd, hoe doe je dat?

Datum: 17 mei 2021
Auteur: Peter Loonen
Metis & Tjip

Examineren in Coronatijd, hoe doe je dat?

Te gast bij Da Vinci College, Techniek & Media | Aflevering 1

Examineren en stage lopen was vanwege de corona richtlijnen lange tijd niet mogelijk. Het ROC Da Vinci College bouwde haar schoolomgeving vanuit deze urgentie om naar een realistische werk-leeromgeving. In de duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is het nu mogelijk om meerdere vakgebieden (opleidingen) te examineren in nauwe afstemming met het werkveld. Wat kun je verwachten van deze podcast?:

Centrale vraag

  • Examineren in corona tijd: hoe doe je dat?

Deelvragen

  • Hoe geef je als ROC handen en voeten aan de examinering in corona tijden?
  • Wat kan da Vinci leren van de behaalde successen hierin?
  • Waar liggen uitdagingen en dilemma’s? Wat kan wel en wat kan niet?
  • Wat betekent dit voor de toekomst van da Vinci in termen van veranderen, didactiek, professionaliseren en onderwijskundig leiderschap?

Ons advies

Collega’s van Da Vinci College Techniek & Media spreken met veel passie en bevlogenheid over vakmanschap en onderwijsontwikkeling. De ‘doe normaal en werk hard’ houding kan het met elkaar leren van successen en dilemma’s echter in de weg staan. Organiseer daarom voldoende ruimte voor kennisdeling tussen de teams.

Er is op sommige vlakken spraakverwarring als het gaat om woorden als: examinering, praktijkleren of instructie aanbieden. Het is belangrijk hier als organisatie een gezamenlijke taal in te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met teamleren, gericht op pedagogische en didactische thema’s.

Er kan nog winst behaald worden door het onderwijskundig leiderschap beter te verbinden aan de onderwijskundige ontwikkeling. Denk aan dilemma’s en vraagstukken uit de onderwijs praktijk meer te bespreken met leiders, hier samen handelingsrepertoire op te ontwikkelen en daarmee sturing te geven aan processen. Het kan interessant zijn hier ook andere mbo-instellingen bij te betrekken.

“Deze podcast heeft ons veel energie gegeven en laat ook mooi zien hoe belangrijk het is om kennis en ervaring te delen met elkaar!”

Marc Meijer

Sector directeur, Da Vinci Techniek & Media

Je kunt deze podcast bekijken via onderstaande video

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *