Top 9 digitools voor sterker onderwijs
Na de Corona-crisis is de inzet van digitale hulpmiddelen die het leerproces ondersteunen, niet meer weg te denken in het onderwijs. Zowel bij online als bij fysiek onderwijs of bij een combinatie van beide, worden diverse tools ingezet. Er zijn digitale tools die je helpen bij het ontwerpen en delen van interactieve lessen en toetsen, maar ook tools die je kunt inzetten om studenten boeiende en interactieve leerervaringen bieden. Mits goed toegepast, kunnen ze daadwerkelijk het leren ondersteunen en versterken.
De ontwikkelingen in de technologie en de toepassingsmogelijkheden van AI gaan echter razendsnel. Het noodzaakt ons goed na te denken over het ontwerp en de verrijking van de leeromgeving voor studenten, met toepassing van technologie. En daarbij heel bewust te kiezen voor welke tools we nodig hebben. Hierbij is het van belang om in gedachten te houden dat niet het digitale hulpmiddel, maar de leerdoelen altijd leidend zijn. De tool past bij het doel!
Welke digitale toepassingen zijn favoriet? Ontdek hier de top 9 digitools.
TOOLS VOOR HET ONTWERPEN EN DELEN VAN ONDERWIJS
LessonUp
LessonUp is een digitaal platform voor docenten om interactieve lessen te maken en te delen. Het biedt een breed scala aan educatieve content en tools om lessen aantrekkelijker en effectiever te maken. Je kunt lessen aanpassen aan de behoeften en het niveau van studenten en de lessen delen met andere docenten binnen school of in een bredere gemeenschap van LessonUp-gebruikers.
Kijk hier hoe het werkt: Online lesgeven met het grootste gemak – LessonUp
Canva
Canva is een populaire digitool waarmee je eenvoudig een grafisch ontwerp kunt maken, bewerken en delen. Canva heeft de functie automatisch ontwerpen (Magic Design) en ontwerpt met behulp van Artificial Intelligence. Met Magic Design kun je in enkele seconden een presentatie genereren vanuit een tekst. Typ in wat je zoekt, kies het sjabloon en de presentatie wordt gevuld.
Kijk hier hoe het werkt: Magic Design gebruiken om een presentatie te maken – Canva Helpcentrum
Nearpod
Nearpod is een interactief presentatieplatform dat je kunt gebruiken om boeiende lessen te maken met interactieve elementen, zoals quizzen, polls, open vragen en multimedia-inhoud. Je kunt Nearpod-lessen delen met studenten en real time de voortgang van de studenten volgen.
Kijk hier hoe het werkt: Nearpod: You’ll wonder how you taught without it
Edpuzzle
Edpuzzle is een platform waarmee je video’s kunt bewerken en interactieve elementen kunnen toevoegen, zoals vragen, opmerkingen en discussies. je kunt gepersonaliseerde videolessen maken en deze delen met studenten. Edpuzzle biedt ook tools om de voortgang van de studenten te volgen en feedback te geven.
Kijk hier hoe het werkt: Edpuzzle
Pear Deck
Met Pear Deck kun je PowerPoint-, Google Slides- of PDF-bestanden omzetten in interactieve lessen. Je kunt verschillende soorten vragen, quizzes, polls, en andere interactieve elementen toevoegen aan de slides om studenten te betrekken en te peilen of ze de lesstof begrijpen.
Kijk hier hoe het werkt: Pear Deck for Google Slides | Pear Deck
Tools voor (inter)actieve werkvormen die het leren ondersteunen
Padlet
Padlet is een digitaal prikbord waarop docenten en studenten multimediale inhoud kunnen delen, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en links. Padlet kan worden gebruikt voor brainstormsessies, samenwerking aan projecten, delen van ideeën en het presenteren van informatie op een visueel aantrekkelijke manier.
Kijk hier hoe het werkt: Padlet: Beauty will save the work
Flipgrid
Flipgrid is een video-discussieplatform waarop jij en je studenten korte video’s kunnen opnemen en delen om meningen, ideeën en reflecties te delen. Flipgrid kan worden gebruikt om discussies te bevorderen, presentaties te geven, feedback te geven en samenwerking tussen studenten te stimuleren. Studenten kunnen met hun smartphone een videoboodschap inspreken.
Kijk hier hoe het werkt: Flip is a video discussion and sharing app, free from Microsoft.
PlayPosit
Playposit is een tool die je kunt inzetten om je online lessen meer interactief te maken, net als flipgrid. Met deze tool kun je vragen toevoegen aan een video, waardoor studenten tijdens het kijken worden geactiveerd deze te beantwoorden.
Kijk hier hoe het werkt: YouTube
Socrative
Socrative is een handige tool om je lessen te evalueren. Hierdoor krijg je inzicht in wat de studenten tijdens de les geleerd hebben en of de doelen dus behaald zijn.
Kijk hier hoe het werkt: YouTube
Formative
Formative is een tool waarmee je vragen kunt stellen en (formatieve) toetsen kunt maken. Het handige hieraan is dat de gemaakte toetsen direct nagekeken kunnen worden, je als docent feedback kunt geven en direct inzicht krijgt in de voortgang van de studenten.
Kijk hier hoe het werkt: YouTube
Disclaimer
Het is belangrijk dat digitools niet klakkeloos worden ingezet in het onderwijs, maar dat er goed wordt gekeken naar de reden waarvoor en de manier waarop ze worden toegepast. Kies daarom doelbewust de juiste tools die aansluiten bij de leerdoelen en de behoeften van de studenten. Een evenwichtige aanpak waarbij digitools worden gecombineerd met ’traditionele’ evenzo effectieve onderwijsmethoden kan leiden tot een verhoogd leerrendement bij studenten1.
Welke digitools gebruik jij in je onderwijspraktijk? Wat zijn je ervaringen en resultaten? Deel je reactie hieronder.
Bronnen
1 European Commission, Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture, Melstveit Roseme, M., Day, L., Fellows, T., et al., Enhancing learning through digital tools and practices : how digital technology in compulsory education can help promote inclusion : final report : October 2021, Publications Office, 2021, https://data.europa.eu/doi/10.2766/365846
0 reacties