Gepersonaliseerd onderwijs in het mbo

Datum: 8 juni 2021
Auteur: Remko Keizerwaard
Metis & Tjip

Gepersonaliseerd onderwijs in het mbo

Te gast bij Albeda Zorgcollege | Aflevering 3

In een gloednieuwe onderwijslocatie, waar vmbo en mbo in één gebouw leren en werken, zet Albeda in op gepersonaliseerd onderwijs. We bevinden ons op Goeree Overflakkee, in het dorpje Sommelsdijk. We gaan hier op onderzoek uit met docenten, onderwijsleiders en studenten. 

Centrale vraag

Hoe geef je als grote onderwijsinstelling vorm aan gepersonaliseerd onderwijs?

 

Deelvragen

  • Wat kan Albeda leren van reeds behaalde successen?
  • Waar liggen uitdagingen en dilemma’s? Wat kan wel en wat kan niet?
  • Wat betekent dit voor de toekomst van Albeda in termen van veranderen, professionaliseren en onderwijskundig leiderschap?

ons Advies

Successen zijn behaald door ruimte te laten aan de teams. Teams ervaren vrijheid en autonomie. Het is aan te raden deze ontwikkelruimte toch meer te ‘structureren’ door bijvoorbeeld het organiseren van podia waar opgedane kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Dit helpt teams om eigen keuzes en ontwikkelstappen aan te scherpen.

Gepersonaliseerd onderwijs geldt nu als onderwijskundig uitgangspunt voor alle opleidingen binnen de organisatie. De ervaring leert dat dit concept niet op iedere opleiding / doelgroep toepasbaar is. Maak ruimte voor deze verschillen en kijk wat er nodig is om hier meer maatwerk in aan te brengen.

Als belangen en opvattingen over gepersonaliseerd onderwijs tegenstrijdig zijn, is het belangrijk hierover met elkaar in gesprek te gaan. Zorg voor (georganiseerde) ruimte om met elkaar deze ‘plek der moeite’ op te zoeken.

“Deze podcast heeft ons inspirerende antwoorden opgeleverd om gepersonaliseerd onderwijs verder vorm te geven. Met daarbij opgeteld de adviezen van Metis, kunnen wij met alle betrokkenen weer concrete stappen vooruit maken!”

Andrea van der Schoot

Adjunct directeur, Albeda Zorgcollege

Je kunt deze podcast bekijken via onderstaande video

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *