Zomerse inspiratie. Lees- en luistertips.

Datum: 12 juli 2023
Auteur: Metis Onderwijsadvies

Terwijl je geniet van een welverdiende zomervakantie is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in inspirerende boeken en boeiende podcasts die je onderwijshart doen kloppen. Of je nu zoekt naar frisse perspectieven, praktische tips of gewoon wat ontspanning met een educatieve twist, je ontdekt het allemaal in deze blog van Dennis van Aart. Dus kruip in je hangmat en laat je inspireren.

Leestips

1. Boekentip: De ideale wereld van B.F. Skinner. Lessen van een gedragspsycholoog voor nu en de toekomst.
B.F. Skinner, beroemd om zijn werk in leren en conditioneren, heeft diepgaande invloed gehad op ons begrip van gedrag, met zijn ‘learning box’ als basis voor moderne leertheorieën. Dit boek belicht hoe zijn ideeën, met name de invloed van genetica, leergeschiedenis en omgeving op gedrag, relevanter zijn dan ooit en parallellen hebben met de ontwikkeling van AI. AI-systemen leren en passen zich aan op basis van hun ‘ervaringen’, een concept dat Skinner voor mensen voorstelde. Het boek is een aanrader voor zowel psychologie-enthousiastelingen als degenen die de impact van AI willen begrijpen, en biedt inzichten om ethischere AI-systemen te bouwen. Het is een inspirerende presentatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de kruising van psychologie en technologie. Bestel het boek hier. 

2. De staat van het Onderwijs 2023.
De zomer is niet alleen voor nieuwe dingen, maar ook om in te halen. Als je in het onderwijs werkt, is dit de handleiding die je moet lezen over trends, kansen en verbeterpunten. Lees niet alleen je eigen onderdeel, maar bekijk de hele keten. De leerling van nu is immers de student van later. ‘De Staat van het Onderwijs is het jaarlijkse verslag van de Inspectie van het Onderwijs over wat er goed gaat in het onderwijs en waar verbeterpunten liggen. Dit jaar gaat de inspectie nader in op de belangrijke thema’s basisvaardigheden, kansengelijkheid en goed toegeruste leraren.
Klik hier voor het volledige rapport, De Staat van het Onderwijs 2023, van de inspectie van het onderwijs.

3. Na Skinner en de staat van het onderwijs iets luchtigs. Werkt het afschaffen van het BSA nu echt? (Spoiler: nee). Wat werkt wel? Een mooi betoog voor gewoon goed onderwijs van lector Ellen Klatter en Guus Smeets.
Lees het betoog hier.

Nog een interessant artikel over dit onderwerp: Een lage lat is niet in het belang van de student.
Lees het artikel hier.

 4. Is AI de grootste disruptieve verandering sinds de uitvinding van de lopende band?
Deze historicus denkt van wel: Opinion | It’s Not the End of Work. It’s the End of Boring Work. – The New York Times Lees het hele artikel hier. Tip: de eerste 20 lezers krijgen het artikel van ons cadeau.

Luistertips

(want, weten we uit de staat van het onderwijs: onderwijzers lezen steeds minder)

1. De Metis podcast van Liza en Thijs; aflevering 10.
Ik ben het niet altijd eens met de gast van die week, maar zijn pleidooi om studenten te helpen goede keuzes te maken, lijkt mij de opdracht voor elke docent in 2023. Luister de podcast hier! 

2. The Daily: Amerikaans maar een inzicht in wat er gebeurt als studenten AI omarmen en de scholen op repressie blijven, omdat het gesprek lastig is: Suspicion, Cheating and Bans: A.I. Hits America’s Schools – The New York Times Luister de podcast hier!

3. Hard Fork: Altijd vermakelijk, dit is mijn favoriet van het jaar: The Surgeon General’s Social Media Warning and A.I.’s Existential Risks – The New York Times. Luister de podcast hier!

 

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *