Morgen begin ik: 10 tips om te stoppen met uitstelgedrag

Datum: 16 augustus 2024
Auteur: Peter Loonen

Uitstelgedrag, we kennen het allemaal. In het beroepsonderwijs, waar de tijd toch al niet in overvloed is, lijkt het een hardnekkige gewoonte. Docenten en studenten – ja, ook zij die beter zouden moeten weten – schuiven taken voor zich uit alsof morgen altijd weer een nieuwe kans biedt. Procrastinatie, noemen ze dat in dure woorden. Het varieert van ‘ik doe het straks wel’ tot ‘ik zie wel wanneer het echt moet.’ Resultaat? De klas wordt een slagveld van halve opdrachten, laat ingeleverde werkstukken en deadlines die nooit op tijd worden gehaald. Het leerproces lijdt, en met de kwaliteit van het onderwijs is het niet veel beter gesteld.

Als we het uitstelgedrag zijn gang laten gaan, staan ons serieuze problemen te wachten. Studenten krijgen de rekening gepresenteerd in de vorm van lage cijfers, gemiste kansen en een stressniveau dat door het dak gaat. Het uitstel voedt de angst, de faalangst nestelt zich dieper en motivatie zakt naar het nulpunt. Voor docenten is het niet anders: lessen die niet goed zijn voorbereid, een administratie die achterloopt en het ontwikkelen van nieuwe projecten of opdrachten? Vergeet het maar. Het resultaat? Een klaslokaal waar niemand zijn volle potentieel bereikt – niet de studenten, niet de docenten. Iedereen verliest en de uitstroom van studenten en docenten komt op gang.

Gelukkig is er hoop. Er zijn manieren om het beest dat uitstelgedrag heet, te temmen. Het begint allemaal met het benoemen van de vijand. Wat zit erachter? Gebrek aan motivatie? Een tekort aan discipline? Of misschien die verlammende angst om te falen, het eeuwige perfectionisme? Zodra we begrijpen waar het vandaan komt, kunnen zowel docenten als studenten gericht aan de slag met oplossingen. Het is cruciaal dat het onderwijs ruimte biedt voor reflectie en zelfinzicht, zodat we dit gedrag kunnen herkennen en de kop in kunnen drukken voordat het schade aanricht.

Met onderstaande 10 tips kunnen jij en je studenten direct (of toch morgen beginnen??) aan de slag om vanaf dag 1 in het nieuwe studiejaar uitstellen voorkomen:

  • Sta stil bij je uitstelgedrag. Welke taken laat je liggen en waarom? Zit er angst achter, een gebrek aan discipline, of bescherm je gewoon je eigen ego? Bewustwording is de eerste stap. Kijk eens goed naar wat je vorige week hebt uitgesteld, misschien ontdek je een patroon.
  • Stel heldere doelen en hak ze in stukjes. Waar doe je het allemaal voor? Zie je op tegen die ene taak? Visualiseer het eindresultaat en houd dat voor ogen. Motiveer jezelf met positieve woorden. Kleine stappen brengen je dichter bij het grote doel.
  • Focus en sluit je af voor afleiding. Eén taak, geen gedoe. Laat je niet verleiden om duizend dingen tegelijk te doen. Zet die notificaties uit, log uit van social media, en zoek een rustige plek op. Geef jezelf de ruimte om echt ergens mee bezig te zijn. Gebruik een app als Pomotodo om focus te houden.
  • Breng orde in de chaos. Heb je zoveel te doen dat je vastloopt? In je hoofd lijken de taken vaak groter dan ze zijn. Maak een overzicht met realistische deadlines. Weet wat er van je wordt verwacht en pak het stap voor stap aan.
  • Laat perfectie los. Angst om niet perfect te zijn houdt je tegen. Die lat die je zo hoog legt, zorgt ervoor dat je niets afmaakt. Goed is goed genoeg. Relativeer, en wees niet te streng voor jezelf.
  • Maak het af en beloon jezelf. Zet door en rond af waar je aan begonnen bent. Beloon jezelf daarna. Een klein cadeautje voor jezelf als je dat eerste stuk van je project hebt afgerond kan wonderen doen.
  • Begin met drie minuten. Pak die lastige taak gewoon eens drie minuten op. Vaak valt het mee en voor je het weet, ben je helemaal op dreef. De start is vaak het moeilijkst, maar het is een kleine drempel.
  • Geloof in jezelf, geen angst. Angst voor kritiek, falen of afwijzing? Zet het van je af. Vraag jezelf: wat is het ergste dat kan gebeuren? Meestal valt het enorm mee. Heb vertrouwen in je eigen kunnen. Kleine successen zijn nodig om het geloof in je eigen kunnen te stimuleren.
  • Begin met de lastigste taak. Maak er een gewoonte van om altijd te beginnen met het moeilijkste. Combineer het met die drie-minuten-regel en je zult zien hoe je productiviteit omhoog schiet.
  • Creëer je eigen deadlines. Deadlines zorgen ervoor dat je zaken afmaakt. Heb je geen deadline? Stel hem dan zelf. Zorg dat hij uitdagend is, maar wel haalbaar. Zonder deadline blijf je maar doorgaan.
  • Wees voorbereid. Wat heb je nodig om aan de slag te gaan? Zorg dat je alles bij de hand hebt – documenten, applicaties, materialen. Maak obstakels concreet en zorg dat ze je niet tegenhouden. Zo heb je geen excuus meer om niet te beginnen.

En wanneer je toch pas morgen begint met actie, heb je vandaag nog alle tijd om eens rustig na te denken over bovenstaande tips en er voor jou de best uitzoeken.

Succes dit studiejaar!

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *