Bouwen aan de motivatie van studenten: start met activerend studiemateriaal!

Datum: 2 april 2024
Auteur: Gast

In de zoektocht naar effectieve manieren om studenten te motiveren, gaan we in deze blog in op de rol van activerend studiemateriaal en hoe Studietrainer je hierin kan ondersteunen. Competentie, Autonomie en Relatie zijn de bouwstenen van student motivatie (Luc Stevens, Nivoz). Met deze bouwstenen en technologische ontwikkelingen in het achterhoofd kan er met een frisse blik gekeken worden naar activerend studiemateriaal dat naast activerend ook informerend werkt.

De motivatie van studenten vergroten

Activerend studiemateriaal onderscheidt zich door zijn opzet in kleine, behapbare onderwerpen die studenten aanspreken. Het studiemateriaal wordt aangeboden in verschillende vormen, zoals tekst, video en voorbeeldopgaven. Dit biedt studenten diverse manieren om de lesstof te benaderen en maakt het leren veelzijdiger en interessanter. Vervolgens zijn er per onderwerp meerdere opgaven inclusief tips beschikbaar, waarbij studenten zelf kunnen kiezen of ze een moeilijke of makkelijke vraag willen beantwoorden. Dit geeft studenten de autonomie om hun eigen leerproces vorm te geven en zich te richten op de gebieden waar ze nog verder in willen groeien. Bovendien biedt activerend studiemateriaal inzicht in het kennisniveau van de student. Doordat zowel student, als docent een beter begrip hebben van de sterke punten en uitdagingen, kan gericht ondersteuning geboden worden en wordt het zelfvertrouwen van de student vergroot.

Hoe kan Studietrainer je hierin ondersteunen?

Studietrainer is een online platform en biedt een uitgebreid scala aan activerend studiemateriaal voor economische opleidingen, denk aan financiële overzichten, management accounting e.d. Ook kan je oefentoetsen klaarzetten en hebben wij extra lesmateriaal beschikbaar. Als docent heb je de keuze om gebruik te maken van de beschikbare onderwerpen of zelf specifieke onderwerpen vorm te geven. Het gebruik van het bestaand, activerend studiemateriaal kan waardevolle tijd vrijmaken die je anders zou besteden aan het creëren van lesmateriaal. Deze tijdsbesparing geeft je de mogelijkheid om je te concentreren op wat werkelijk van belang is: het opbouwen van een sterke relatie met je studenten en beschikbaar zijn voor hun individuele leerbehoeften en vragen. Kortom, activerend studiemateriaal speelt een cruciale rol in het bouwen aan studentenmotivatie en betrokkenheid. Ben je benieuwd hoe je Studietrainer inzet voor jouw lessen? Kijk op https://studietrainer.nl/review-page of neem contact op met Maaike Willemsen (maaike@studietrainer.nl ) Studietrainer P.s. Natuurlijk kan je met behulp van het Studietrainer platform ook je eigen content omzetten naar activerend studiemateriaal. Logischerwijs geldt dit voor alle type opleidingen (niet alleen economisch) waar kennis een belangrijk component is.

Up-do-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in
0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *