‘Muziek, daar zit pedagogiek in!

Zomervakantie…hij is er weer! Een aantal weken de tijd om te relaxen, bij te tanken, terug te kijken op weer een mooi, bewogen, uitputtend, bijzonder, uitdagend (doorstrepen wat niet van toepassing is) schooljaar! In ieder geval: genieten geblazen met wat je ook allemaal gaat doen!

 

Ook voor mij is het vakantie: een aantal weken geen regels, geen tijden, geen moetjes, geen files, geen voorbereidingen en geen wekkers. Rustige tijden dus waarin de mindset op een ander standje gaat… Hoewel…niet voor alle dingen: er zijn twee zaken die bij mij altijd doorgaan en m’n leven in positieve zin beheersen: muziek en pedagogiek. Zonder muziek kan ik niet leven en zonder pedagogiek kan ik niets betekenen voor de wereld om me heen.

 

Ook het afgelopen jaar heb je dat wel kunnen herkennen in mijn blogs…dat van die pedagogiek althans. Als je me een beetje kent haal je dat wel als rode draad eruit en ook bij trainingen en coaching komt dat altijd en overal bij mij om de hoek kijken. Maar die muziek dan? Daar is toch niet echt een blog over te schrijven? Nou…

 

***UITDAGING!***

(tip: zeg nooit tegen een ADHD-er dat iets niet kan…)

 

Ik dacht deze keer aan een combinatie die een zomervakantie waardig is: 10 pedagogische tips met 10 bijbehorende muzieknummers! Als je niks aan het ene hebt dan in ieder geval toch aan het andere. Ik zou je graag willen uitnodigen: lees, zing, dans en/of neurie mee met mijn volgende potpourri!


 

[arve url=”https://youtu.be/W8_WLmXFYrY” align=”center” /]

1. Santana – Let the children play

Ook de jongeren op onze opleidingen zijn vaak nog gewoon kinderen. Die frontale cortex is nog niet ontwikkeld tot je 23e dus van enige verantwoordelijkheid kun je je lekker wars houden. Bewegen, competitie, uitdagen, winnen en verliezen, verstoppen, zoeken, raden of gewoon met propjes gooien; biedt je leerlingen en studenten de ruimte om nog steeds te spelen! En speel zelf rustig mee want wie heeft er nou ooit bedacht dat je als volwassene niet meer mag spelen??? Ik tel tot tien…wie niet weg is…


[arve url=”https://youtu.be/bPEoPKcJvsY” align=”center” /]

2. Arrested Development – Give a man a fish

Jongeren laten ervaren dat ze iets kunnen werkt motiverender (en is veel beter voor het zelfvertrouwen) dan ze alles voor te kauwen. Vraag je als docent eens af of jij het steeds allemaal moet uitleggen of dat het beter is handvatten mee te geven waarmee jongeren zelf de antwoorden kunnen vinden. Give a man a fish and he’ll eat for a day, teach him how to fish and he’ll live forever…


 

[arve url=”https://youtu.be/T9PBaSH9G5Q” align=”center” /]

3. Living Colour – The Glamour Boys

Ach onze stoere jongens en meiden…soms een grote mond, veel vaker een klein hartje. Soms heel stil op de achtergrond, veel vaker een mooie bloem in de knop. Jouw uitdaging als docent? Laat elke leerling en student stralen! Geef ze een podium, laat ze ‘scoren’ bij jou, bij de klas, op school… Blijf positieve en hoge verwachtingen hebben, misschien zelfs wel tegen alle verwachtingen in…en elke dag opnieuw…


[arve url=”https://youtu.be/t1TcDHrkQYg” align=”center” /]

4. Alphaville – Forever Young

Jongeren leven niet voor later: een diploma? Veeeel te ver weg! De dag van morgen dan? Nah, dat zien we morgen dan wel weer! Besef dat de jongeren van nu niet anders zijn dan toen wij jong waren of zelfs in de tijd van Seneca…net zoals wij denken de jongeren van nu niet aan ouder worden: het leven is nu en zo zullen we altijd blijven…


[arve url=”https://youtu.be/3xZmlUV8muY” align=”center” /]

5. Peter Gabriel – Games without Frontiers

 

Een goed pedagogisch klimaat is te merken aan de sfeer en heeft een directe invloed op de groepsdynamica. Laat jongeren samenwerken in wisselende groepen. Leer ze met elkaar omgaan en geef daar zelf het goede voorbeeld in. Een veilig klimaat in je klas is de beste strategie om conflicten te voorkomen en motivatie te verhogen! Zoek naar grenzeloze samenwerking!


[arve url=”https://youtu.be/uk_sBYcY68A” align=”center” /]

6. Saga – Trust

Vertrouwen hebben, vertrouwen geven, vertrouwen krijgen: het pedagogisch 1-2-3-tje waarop de leerlingen en studenten graag blijven komen, durven leren, durven fouten maken en soms ook de bocht uit kunnen vliegen…en dat allemaal omdat hun docent vertrouwen geeft, elke keer weer, elke dag opnieuw… En jouw winst? Lesgeven alsof het een feestje is!


[arve url=”https://youtu.be/G5QPirQITZI” align=”center” /]

7. Gabrielle – Dreams

Ook al kijken jongeren niet echt vooruit, ze hebben wel allerlei dromen. De ene droom realistisch de andere met een slagingskans van een winnend lot in de loterij… Maar wie zijn wij om écht te weten wat de toekomst gaat brengen, of een droom gaat slagen? Natuurlijk, we hebben de ervaringen en die mogen we delen met jongeren. We mogen ze dingen laten inzien, laten afwegen en laten ervaren. Maar laten we één ding niet doen: dromen weghalen of weglachen; alle mooie ontwikkelingen, alle grote ideeën, alle waardevolle veranderingen, ze hebben één ding gemeen: ze zijn begonnen met het feit dat iemand durfde te dromen!


[arve url=”https://youtu.be/ABhDiXbUaBE” align=”center” /]

8. Charli XCX – Break the Rules

Iedereen die wel eens een training of module pedagogiek bij me gevolgd heeft weet dat ik veel (pedagogische) waarde hecht aan de eenduidigheid van regels. Maar dan alleen met die regels die gedragsverandering bewerkstelligen. Regels die jou als docent juist beperken, die bij uitstek zorgen voor conflicten of simpelweg niet werken? Weg ermee! Wel met één belangrijke tip: samen met je team!


[arve url=”https://youtu.be/D_V_eReQOto” align=”center” /]

9. Gosto – Be Welcome

Begin elke les met een warm welkom: sta bij de deur, geef een hand, kijk de leerlingen en studenten even aan als je de aanwezigheidslijst na loopt, zet een muziekje op, complimenteer iedereen met z’n kleding, bedank ze voor het komen naar je les…het maakt niet uit, als het maar een welkom is! Het is de makkelijkste en één van de meest effectieve strategieën die je les in positieve zin bepalen! Welkom in een nieuw verhaal!


[arve url=”https://youtu.be/uB85RY2Xk_U” align=”center” /]

10. Kid Rock – All summer long

Pedagogiek is voor iedereen! De zomer is voor iedereen! Genieten is voor iedereen! Dus net als je leerlingen en studenten: heb een geweldige zomervakantie! Dans, slaap, feest, rust, zing, klets, drink, eet en…geniet!


Tot volgend (school)jaar!

Emile

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

× Stel je vraag via WhatsApp